Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

HuronBoxing - Πυγμή


Ο καλός δάσκαλος και προπονητής πυγμαχίας μπορεί να είναι o σημαντικότερoς δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε έναν νεαρό που απομακρύνεται από την αθλητική νοοτροπία και προσπαθεί να αποτύχει πλήρως στην περιφερειακή του ζωή αδιαφορώντας για τις δυνατότητές του. 

Το ρίνγκ και η ζωή, δύο αλληλένδετοι κόσμοι, μέσα στον οποίο κυοφορούν στιγμές όπου ο φόβος προκαλεί αμφιβολία, η κούραση οδηγεί στην απογοήτευση και τα ψυχικά κενά και αμφιταλαντεύσεις στις λάθος επιλογές και όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν τον νέο πυγμάχο να αναθεωρήσει προτεραιότητες και να σταματήσει πρόωρα την μαχητική του πορεία ή να καταλήξει σε υπόγεια ρεύματα.

Η παρουσία του αφοσιωμένου προπονητή είναι απαραίτητη προϋπόθεση έτσι ώστε να μπορεί να εντοπίσει τις ρωγμές...

Ο επιδέξιος προπονητής δεν διδάσκει μόνο την τεχνική κρούσεων και γρόνθων. Μέσα από την ατέρμονη προσπάθεια επιμονής με την υπέρβαση των σωματικών ορίων και ψυχικών αποθεμάτων να αγγίζει την υπερβολή, η απόσταξη της πειθαρχίας της ανθεκτικότητας και της αυτοπεποίθησης είναι τα αγνά και ισχυρά υλικά που συντελούν στην μορφοποίηση της ασπίδας του νεοφερμένου χαρακτήρα . 

Η ενασχολησή του νέου μαχητή με το άθλημα η αξιολογησή του με βάση την συμμετοχή του σε αγώνες για τον βαθμό επιπέδου, η καθημερινή υποχρεωτική του εκπαίδευση και σχολική βαθμολογησή παράλληλα στα γυμνάσια που συντελεί στο μορφωτικό του χαρακτήρα την απόκτηση κανόνων καλής συμπεριφοράς, γνώσεων, γραφής και ανάγνωσης και σύνταξης έκθεσης. Έπειτα η ενδυνάμωση της κοινωνικοτητάς του με τους υπόλοιπους εφήβους και με τις έφηβες του αντίθετου φύλλου οι πρώτες σχέσεις τα ραντεβού μετά τις προπονήσεις στα fastfood ή για μια βόλτα στο ζαχαροπλαστείο ή το Σαββατοκύριακο μια επίσκεψη στο Σινεμά.

Όλα αυτα πυροδοτούν μια σωρεία δραστηριοτήτων όπου ο έφηβος δεν μένει μόνος αντιθέτως "συμμετέχει" ενεργά στην διαδικασία επίτευξης της επιτυχίας γνωρίζοντας ότι η βελτίωση απαιτεί συλλογικότητα, συντροφικότητα, αλληλεγγύη, κόπο και θυσίες με τίμημα τον ελέυθερο χρόνο και όχι μόνο και η συνεχής επανάληψη θα οδηγήσουν στον απώτερο σκοπό. 

Ο μεστός δάσκαλος αναγνωρίζει πότε ο νέος δυσκολεύεται, όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά. Όλοι οι προπονητές μπορούν να διδάξουν τα βασικά της πυγμαχίας.

Οι καλύτεροι όμως είναι αυτοί που είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά περισσότερα όπως σωστή καθοδήγηση, ενθάρρυνση και τις σωστές λέξεις την κατάλληλη στιγμή, βοηθώντας τους νεαρούς πυγμάχους να δουν πέρα από τις άμεσες προκλήσεις και τους φόβους τη μεγαλύτερη εικόνα της ανάπτυξης των δυνατοτήτων τους. 

Και ο δάσκαλος που δεν έχει εντρυφήσει το πνεύμα της μαχητικότητας απο πολύ μικρός δεν έχει διδαχθεί με τη σωστή αλληλουχία των σωστών βημάτων αυτό που ονομάζεται μεγαλείο των πολεμικών τεχνών δεν έχει αναμετρηθεί και δεν έχει πειραματιστεί με την μεθοδολογία του δεν μπορεί να λέγεται δάσκαλος.

Όταν ένας νεαρός πυγμάχος βρίσκεται στα πρόθυρα της εγκατάλειψης, ένας καλός προπονητής είναι εκεί για να του υπενθυμίζει πόσο δυνατός είναι, να τον πιέζει ότι τον χρειάζονται και να τον υποστηρίζει όταν η αυτοπεποιθησή του καταρρέει για να τον καθοδηγήσει σε αυτές τις στιγμές με τον καλύτερο τρόπο. 

Πυγμαχία δεν είναι μόνο οι νίκες τα μετάλλια μια επαγγελματική αποκατάσταση στο δημόσιο με μια συμμετοχή στην Ολυμπιάδα. Εχει να κάνει με την διαμόρφωση χαρακτήρα, την υπερπήδηση εμποδίων και την εκμάθηση πώς να διαχειρίζονται οι ήττες .....

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, ο ρόλος του προπονητή είναι κάτι περισσότερο από έναν  απλό εκπαιδευτή. 

Πρόκειται για καθοδήγηση, για έμπνευση και καλλιέργεια μιας νοοτροπίας που θα μεταφέρει έναν νεαρό αθλητή στις πιο δύσκολες αλλά συνάμα πρωτόγνωρες πτυχές της ζωής του, τόσο εντός όσο και εκτός του ρινγκ. 

Ο σωστός προπονητής θα μεταλαμπαδεύσει τις απαραίτητες γνώσεις εργαλεία στον νεαρό πυγμάχο πως να ανακαλύψει την μέθοδο να μετατραπούν οι στιγμές αμφιβολίας σε μονοπάτι προς τη δόξα.




#boxing 

Κωνσταντίνος Ε. Χουρίδης

Εκπαιδευτής μαχητικών τεχνών


© 2024 Copyright all rights reserved

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Ένταση Συχνότητα Διάρκεια

 Ένταση, συχνότητα, διάρκεια προπόνησης

Η έννοια του ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΙ
Γυμνάζω­=αθλώ =σωματική άσκηση=βελτίωση φυσικής κατάστασης.



Η έννοια της αερόβιας προπόνησης.

Ποικιλόμορφη σειρά ισοτονικών και κινητικών σωματικών δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην πλήρη εξάσκηση διαφόρων μυικών ομάδων καθώς και στην υγιεινή λειτουργία του νευρικού-καρδιοαγγειακού συστήματος.
Με την καθημερινή άσκηση δυναμώνουν οι μυικές ομάδες όπως γλουτοί,μηροί,κνήμη,ραχιαίοι,θωρακικοί,δελτοειδής,κοιλιακοί,άνω και κάτω άκρα,τένοντες και αρθρώσεις και γενικότερα εξασφαλίζεται η παράταση νεανικότητας των ιστών διαφόρων μυών και νεύρων καθώς αμετάβλητη παραμένει η αγνότητα της παρθενικής υφής του δέρματος που αποτελεί πρωταρχικό μέτρο γήρανσης για αρκετό χρονικό διάστημα.
Επίσης η καθημερινή άσκηση συντελεί με την επαναληπτική σειρά κινήσεων την γρήγορη εναλλαγή μορφής μυικών ομάδων και την απόκτηση πνευματικής και σωματικής δεξιοτεχνίας.
Αυξάνει την αυτοπεποίθηση ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος και εφοδιάζει ακατάπαυστα τον οργανικό μηχανισμό επούλωσης φλεγμονών και τραυμάτων.


©️ Copyright ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΥΡΙΔΗΣ

Η έννοια του συνολικού όγκου προπόνησης.

Ως όγκος προπόνησης, τυπικά ορίζεται ως το γινόμενο του συνολικού αριθμού επαναλήψεων επί το βάρος.
(Όγκος Προπόνησης = συνολικός αριθμός επαναλήψεων x βάρος). Δηλαδή, π Χ. αν στην πίεση οριζόντιου πάγκου εκτελείται 5 σετ των 5 επαναλήψεων με 100 κιλά ο όγκος προπόνησης για τη συγκεκριμένη άσκηση είναι 5x5x100=2500kg.

Υπάρχουν τρία κύρια στοιχεία φυσικής κατάστασης :

  • Η συχνότητα,
  • ο όγκος της προπόνησης (χιλιομετρική απόσταση, επαναλήψεις) και
  • η ένταση των προπονήσεων.


ΑΕΙΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟΝ ΕΜΜΕΝΑΙ ΑΛΛΩΝ

Να αριστεύεις και να υπερέχεις από τους άλλους

Όμηρος 7ος αι .π.Χ.


Κωνσταντίνος Ε. Χουρίδης

Εκπαιδευτής μαχητικών τεχνών


© 2024 Copyright all rights reserved



Το παρακάτω κείμενο έχει βασιστεί, εν μέρει, σε άρθρο της Viv Lee, Postdoctoral Fellow, Sports and Exercise Sciences, University of Birmingham. 

Πηγή: The Conversation.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους ενήλικες 150-300 λεπτά μέτριας ή 75-150 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τον ίδιο όγκο άσκησης:

30 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση τουλάχιστον 5 μέρες την εβδομάδα 

ή 25 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας τουλάχιστον 3 μέρες την εβδομάδα.

Για την μυϊκή ενδυνάμωση τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. 

Εάν ο στόχος είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης ή των επιπέδων χοληστερόλης, η σύσταση είναι ένας μεγαλύτερος όγκος άσκησης.

Ακόμα κι αν ασκείστε καθημερινά -είτε στο σπίτι, είτε στο γυμναστήριο ή βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα– μπορεί να μην έχετε τόση σωματική δραστηριότητα όσο νομίζετε. 

Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί από εμάς υπερεκτιμούμε την ποσότητα της άσκησης που κάνουμε. Μια ανασκόπηση βρήκε ότι οι άνθρωποι υπερεκτιμούν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους από 36% έως 173%.

Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν τα επίπεδα της φυσικής τους δραστηριότητας είναι επειδή δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει άσκηση μέτριας και έντονης έντασης. Αυτό όχι μόνο θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν ασκούνται αρκετά, αλλά και εκείνοι που ασκούνται τακτικά δεν ωφελούνται τόσο πολύ όσο νομίζουν ότι ωφελούνται. Για παράδειγμα, το αργό περπάτημα θεωρείται χαμηλής έντασης και άρα δεν υπολογίζεται στην μέτρια ένταση αερόβια δραστηριότητα που συνιστάται.

Παράδειγμα

Εάν αυτά σας φαίνονται περίπλοκα, υπάρχουν πιο απλοί τρόποι για να ξέρετε ότι ασκείστε με μέτρια ή έντονη ένταση. Αν μπορείτε να μιλάτε και να τραγουδάτε με άνεση, τότε ασκείστε σε χαμηλό επίπεδο. Εάν μπορείτε να μιλάτε άνετα, αλλά όχι να τραγουδάτε, κάνετε μέτριας έντασης δραστηριότητα. Εάν δεν μπορείτε να πείτε πάνω από μερικές λέξεις χωρίς να σταματήσετε για να πάρετε ανάσα, ασκείστε με έντονα.

Υπόθεση

κάνοντας 100 βήματα το λεπτό κάνετε μέτριας έντασης άσκηση. 

> από 100 βήματα το λεπτό επιτυγχάνετε έντονη ένταση.

Ένας ρυθμός βαδίσματος πάνω από 5 χιλιόμετρα την ώρα μπορεί να θεωρηθεί ως άσκηση μέτριας έντασης.

Επίσης, το τρέξιμο 1.000 μέτρων σε 10 λεπτά, το ποδήλατο 7.500 μέτρων σε 30 λεπτά, το να ανέβετε σκαλοπάτια για λίγα λεπτά, το να πλύνετε το αυτοκίνητό σας για 45 λεπτά ή να χορέψετε για 30 λεπτά.

Αξίζει να θυμάστε ότι η καρδιά είναι ένας μυς, όπως τα χέρια και τα πόδια σας. Για να τη διατηρήσετε υγιή είναι σημαντικό να κάνετε μέτρια ή έντονη άσκηση. Η αυξημένη χρήση του καρδιακού μυός θα οδηγήσει σε καλύτερη καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου όχι μόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και από καρκίνο ή άλλες αιτίες.

Μπεϊντάρης Ν.

Προσδιοριστικός παράγων της εντάσεως είναι το αρχικό επίπεδο της αντοχής. Όταν λοιπόν έχουμε χαμηλό επίπεδο η ένταση θα είναι χαμηλή και τοιουτοτρόπως όταν θα έχουμε υψηλό επίπεδο η ένταση θα είναι υψηλή. Η ελάχιστη ένταση που προσδιορίζει αερόβιες προσαρμογές κυμαίνεται μεταξύ 120 και 130 Κ.Π./λεπτό (Durin et al., 1960; Glenhill et al., 1972). Για αγύμναστα άτομα παρόμοια αποτελέσματα προκύπτουν και με ένταση ίση με το 50% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας (Μ.Κ.Σ.). Η Μ.Κ.Σ. βρίσκεται αν από το 220 αφαιρέσουμε την ηλικία σε έτη (έτσι έχουμε Παλμούς/ Λεπτό).

Η απαιτούμενη Κ.Σ. για αερόβιες προσαρμογές για τα σχετικώς γυμνασμένα άτομα, κυμαίνεται στους 150 Κ.Π./λεπτό (Roskman, 1967), ενώ για αθλητές υψηλού επιπέδου απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη Κ.Σ.

 Η ένταση πρέπει να αυξάνεται 10% κάθε 5-6 εβδομάδες και μία έντονη προπόνηση πρέπει να γίνεται από τουλάχιστον 2 ημέρες ξεκούρασης, αν είχε προηγηθεί έντονη προπόνηση. 

Ο Harre κάνει διάκριση ανάμεσα σε αποτελεσματική και μη αποτελεσματική περιοχή εντάσεως η οποία εξαρτάται από το ποιοτικό επίπεδο απόδοσης. 

Κατά τον Hollman, η προπόνηση της αερόβιας αντοχής πρέπει να γίνεται στην οριακή περιοχή ανταλλαγής της ύλης (δηλ. περίπου μέχρι εξάντλησης), για να αναπτύξουν οι αθλητές στον ευνοϊκότερο δυνατό βαθμό την αερόβια αντοχή. 

O Kindermann (1978) πιστεύει ότι δεν διαταράσσουν όλες οι επιβαρύνσεις αντοχής το ορμονικό περιβάλλον στην ίδια έκταση. 

Καθοριστικός παράγοντας αποτελεί η ένταση της επιβάρυνσης.

Η ένταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα επηρεασμού της αερόβιας ικανότητας, σε σχέση με τη διάρκεια

Δηλ. για προσπάθειες μεγάλης διάρκειας έχουμε "μικρή" ένταση, ενώ για προσπάθειες μικρότερης διάρκειας αυξάνεται η ένταση. 

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι όσοι δοκιμαζόμενοι γυμνάστηκαν με την υψηλότερη ένταση πραγματοποίησαν μεγαλύτερο όγκο έργου σε δεδομένο χρονικό διάστημα.

Είναι τεκμηριωμένο πως ανάλογα με τη διάρκεια ρυθμίζεται και η ένταση. Το 60 με 95% από τις εφεδρείες της Μ.Κ.Σ. είναι το κατώτατο και το ανώτατο όριο, που είναι καθοριστικό για βελτίωση της αντοχής (ο υπολογισμός της εφεδρείας της Κ.Σ. βρίσκεται αν από τη Μ.Κ.Σ. αφαιρέσουμε την Κ.Σ.)

Η διάρκεια της άσκησης επιδρά στην αύξηση της αερόβιας αντοχής. Οι Shepard (1968) και Davies et al. (1971), διαπίστωσαν ότι έπειτα από άσκηση διάρκειας 20 έως και 30 λεπτών παρουσιάζεται μεγαλύτερη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας, απ’ ότι έπειτα από άσκηση 10 λεπτών.

Σε παρόμοιες έρευνες που το συνολικό έργο διατηρήθηκε σταθερό, δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ διάρκειας και έντασης (Sharkey, 1970; Keume et al., 1976; Fox et al., 1977; Lesmes et al., 1978). Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον από 15 έως 60 λεπτά, με αύξησή της ανάλογα με τις επιδιώξεις μας.

Το γυμνασμένο άτομο έχει την δυνατότητα να καταναλώνει περισσότερο οξυγόνο από το αγύμναστο σε συγκεκριμένο μυϊκό έργο. Η συχνότητα της άσκησης, για τη βελτίωση της αντοχής, θα πρέπει να είναι 3 φορές την εβδομάδα το λιγότερο μέχρι 5 το περισσότερο, ανάλογα με τις στόχους του προπονητικού σχεδιασμού.

Η άσκηση πέραν των 5 φορών την εβδομάδα δεν βελτιώνει την αντοχή περισσότερο, σύμφωνα με τις πιο πολλές έρευνες. Ο Δ. Παναγιωτόπουλος υποστηρίζει ότι για να γίνουν οι ελάχιστες αλλαγές στην κολύμβηση, η προπόνηση θα πρέπει να γίνεται 3 φορές την εβδομάδα, ενώ για τις μέγιστες βελτιώσεις 6-9 φορές/εβδομάδα. Έτσι όσο αυξάνουν οι επιδιώξεις των αθλητών, τόσο αυξάνει και η συχνότητα της προπόνησης.

Τέλος στην αρχή της περιόδου (μεταβατική & προαγωνιστική περίοδος) η ένταση πρέπει να είναι μικρή και η διάρκεια μεγάλη. Στην συνέχεια και όσο πλησιάζουμε σε στους αγώνες η διάρκεια ελαττώνεται ελαφρώς και η ένταση αυξάνει προοδευτικά.

Αυτή η περίοδος (αγωνιστική) θα πρέπει να διαρκεί από 4 έως 8 εβδομάδες. Στη συνέχεια (περίοδος φορμαρίσματος) μειώνουμε προοδευτικά το φορτίο και την ένταση της προπόνησης, διατηρώντας τις φυσιολογικές προσαρμογές που βελτιώθηκαν στις προηγούμενες περιόδους, με τη διάρκειά της να είναι 2-5 εβδομάδες.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Σύνδρομο λαγονοψοΐτη

 Για όσους τρέχουν χωρίς μέτρο και νομίζουν ότι αθλούνται πιστεύοντας ότι θα μείνουν αλώβητοι στην καταπόνηση, παρακάτω ας το διαβάσουν το αρθρο.

(Στις εικόνες βλέπουμε αριστερά την σκελετική απεικόνιση του ισχίου και στην δεξιά εικόνα μια μεγένθυση με τον λαγονοψωιτη να διακρίνεται! )
Σύνδρομο λαγονοψοΐτη - (iliopsoas syndrome)
Χειρ. Ορθοπεδ. Αθλίατρος Dr. Βούλγαρης Παν.
Λαγονοψοΐτης. Ένας από τους σημαντικότερους μύες του σώματος. Βρίσκεται στην περιοχή της λεκάνης και το τελικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Συνδέει τα κάτω άκρα με την σπονδυλική στήλη και χρησιμεύει για την σταθεροποίηση του σώματος.
Ο θύλακος του λαγονοψοΐτη είναι ο μεγαλύτερος θύλακος του ανθρώπινου σώματος.
Η θυλακίτιδα του λαγονοψοΐτη συνδέεται με αρθρίτιδες του ισχίου (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, κ.ά.), κακώσεις από υπέρχρηση (π.χ. τρέξιμο)
Η θυλακίτιδα του λαγονοψοΐτη παρατηρείται συνήθως στους δρομείς ταχυτήτων, στους εμποδιστές και στους χορευτές μπαλέτου. άτομα που παίρνουν μέρος σε αθλήματα δύναμης, κωπηλασία, δρομείς, στίβο. ποδοσφαιριστές.
Οι ασθενείς παραπονούνται για πόνο στη βουβωνική χώρα,
Η αντιμετώπιση είναι κυρίως συντηρητική με ανάπαυση, αντιφλεγμονώδη ή τοπική έγχυση κορτικοειδούς αν κριθεί απαραίτητο.
Μόλις επανέλθει η πλήρης κίνηση του ισχίου χωρίς πόνο, ο αθλητής ενθαρρύνεται για την επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες. Σε επίμονες περιπτώσεις, συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση που μπορεί να γίνει και αρθροσκοπικά.
Οταν είναι σε φυσιολογική κατάσταση τα τοιχώματά του συμπίπτουν. Σε μερικές περιπτώσεις όμως διογκώνεται και περιέχει υγρό, προκαλώντας πόνο και άλλα συμπτώματα.
Αλλα συμπτώματα
Δυσκαμψία του ισχίου με την ανάπαυση ή τις πρωϊνές ώρες
Ευαισθησία στο άνω τμήμα του τετρακεφάλου
Αίσθημα «πιασίματος» στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου.


Κωνσταντίνος Ε. Χουρίδης

Εκπαιδευτής μαχητικών τεχνών


© 2024 Copyright all rights reserved

Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2018-2024 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου.Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.




Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Αυθεντικότητα Ειλικρίνεια

Αυθεντικότητα Ειλικρίνεια 

..κάποιοι είναι αναλλοίωτοι στον χρόνο και η χρήση της αυθεντικότητας τους κερδίζει την εκτίμηση και τον καλοπροαίρετο θαυμασμό μου και κάποιοι που συμπεριφέρονται σαν τους Τρίτωνες που σταδιακά και ευκαιριακά εναλλάσονται στη διάρκεια της μίζερης ζωής των μεταξύ υδρόβιας και χερσαίας φάσης πιστεύοντας ότι θα αναγεννηθούν οι γνώσεις των (όπως των αμφίβιων οι ζωτικές λειτουργίες) θα μεταμορφωθούν μετά απο "ειδικά" σεμινάρια ξαφνικά σε ειδήμονες καθοδηγητών έτσι ώστε να αποκτήσουν περισσότερη δόξα και αίγλη με ανησυχεί ιδιαίτερα και ως παρατηρητής ξαφνιάζομαι με τον επονομαζόμενο τίτλο που διεκδικεί ο καθείς και ιδιαίτερα με τη μωρή στάσιν των απέναντι σε σοβαρούς και δυνατούς εκπροσώπους .  

Η ειλικρίνεια ειναι η υπέρτατη αξία μιας αναγνωρισμένης προσωπικότητας που η συμβολή της στην πράξη οριοθετεί το σύνολο λαθών και παρεκκλίσεων και η επιμονή ανάληψης ευθυνών και άμεσης αλλαγής στην τροπολογία διεκπαιρεωσής της καθιστά την προσωπικότητα σε ανώτερο όν.


οι υπόλοιποι αναμένουν απεγνωσμένα το στάδιο μεταμόρφωσης...]


Κωνσταντίνος Ε. Χουρίδης

Εκπαιδευτής μαχητικών τεχνών


© 2024 Copyright all rights reserved

Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2018-2024 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου.Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.







Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

μοντελο αγώνων

Κάτι νέο θα έπρεπε να εφαρμοστεί για να επιστρέψει η ουσία, το νόημα ...

ίσως θα έπρεπε να αναθεωρηθεί όλη αυτή η παγκόσμια ιδέα των θεσμικών αθλητικών γεγονότων ιδιαίτερα αυτής της σημερινής Ολυμπιάδας (Ολυμπιακών αγώνων) που αρχικός σκοπός της ήταν η εκεχερία, η παύση των πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα στις πόλεις- κράτη της Ελλάδας.

Επίσης να αναθεωρηθεί και ο θρησκευτικός της χαρακτήρας γιατί όπως μας είναι γνωστό, όλοι οι αγώνες στην αρχαιότητα όπως τα Ολύμπια εν Δίω γίνονταν προς τιμήν στον Ύψιστο Θεό Δία, με τους δημοφιλέστερους Ναούς να βρίσκονται στην Ολυμπία με το γιγαντιαίο άγαλμα να δεσπόζει στην αρχαία Ολυμπία και στο ιερό του Διός στο αρχαίον Δίον όπου τελούνταν οι θυσίες των βοειδών, επίσης τα Νέμεα, Ίσθμια,Πύθια, αντίστοιχα στην Κόρινθο και στους Δελφούς προς τιμήν του Απόλλωνα και του Ποσειδώνα και τα Παναθήναια προς τιμήν στην θεά Αθηνά με το Πυρρίχιο τον πολεμικό χορό να συνοδεύει την τελετή.



                                    Εικ. (2) μαρμάρινος αετός του Δία (αρχαίον Δίον)

Για να επιστρέψει στην αρχική της ιδεολογία που ειναι το Ολυμπιακό ιδεώδες (ο ύμνος στους θεούς) και την ταυτότητά της, την Ελληνική, οφείλει να αποφευχθεί άμεσα η "εμπορικότητα" ή τουλάχιστον κάθε εμπορικό στοιχείο που διαστρεβλώνει το αθλητικό γίγνεσθαι με όλες τις αξίες που τις διέπουν όπως του φιλοπατρισμού και του

 "Εὖ ἀγωνίζεσθαι ἐν τῇ σταδίῳ μάχῃν τήν νίκην ὀΰτω συλλέξασθαι".

να έχεις εκπαιδευτεί ώστε να αγωνίζεσαι με έντιμο τρόπο (ευγενή άμιλλα) και την διεκδίκηση υπεροχή της νίκης με θεμιτό τρόπο μέσα στο στάδιο όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς στην αθλητική διαδικασία, σεβασμό στους συναθλητές και αντιπάλους, στους φιλάθλους και στο περιβάλλον.

                              απόσπασμα κειμένου απο το https://huronboxing.cms.webnode.gr/


Ο αθλητικός ερασιτεχνισμός (η πίστη στο σώμα και στο πνεύμα) δεν είναι προϊόν εμπορευματοποίησης αλλά είναι έμφυτες ικανότητες στην αντοχή στο πνεύμα στην δύναμη και σπουδαία σωματικά προσόντα που ξεχωρίζουν τους απλούς απο τους ξεχωριστούς αθλητές.

Ειναι τρομερή η προσπάθεια των νέων να ξεχωρίζουν για τις αθλητικές τους επιδόσεις οταν επικρατεί η τάση για διάκριση και υστεροφημία όταν αυτό γίνεται τρόπος ζωής και όχι στόχος αποκατάστασης.

Οι ξεχωριστοί αυτοί αθλητές οφείλουν να συναγωνίζονται κερδίζοντας επάξια και αφιερώνοντας τις στεφανοδαφνομενες νίκες τους στον Υψιστο και στην κοινωνία.

       Εικ. (3) κιονόκρανο ιωνικού ρυθμού, λίθοι και κέλυφος όστρακων θαλάσσης με το αναμνηστικο των ολυμπιακων αγωνων του 2004 απο την προσωπική συλλογη.

Ποιά θα ήταν η απόδοση και σε ποιό βαθμό οι παγκόσμιοι χρόνοι αν οι αθλητές και οι διοργανώσεις είχαν αλλο χαρακτήρα.

Όταν δεν θα έπαιρναν απαγορευμένες ουσίες για την μυϊκή τους μετάλλαξη και υπο χορήγηση άριστη φυσική κατάσταση αλλά να διεκδικούν πρωτιά μονάχα με την αγωνιστικότητα που απορρέει απο τις φυσικές τους δυνάμεις.

Αυτό λέγεται ηρωϊκός αθλητισμός!

Όταν οι ρόλοι των συμμετέχοντων θα ήταν στην κοινωνία με την μορφή εργατών υπάλλήλων όπου και μετά την 8ωρη εργασία θα έπρεπε να συντηρήσουν την οικία τους να ετοιμάσουν φαγητό και έπειτα αν είχαν χρόνο και δύναμη να αθληθούν.

Και με συνεχής παραγωγικότητα στην βελτίωση και με ανεξάντλητες δυνάμεις ενάντια στην καθημερινότητα και στις υποχρεώσεις να πετύχουν το ακατόρθωτο, ηρωϊκά και φυσικά, όχι με ανδρογόνα και τεστοστερόνα....

Και προς τιμήν των καλύτερων να στεφθούν χρυσοί Ολυμπιονίκες και να στηθούν αγάλματα !

Οχι όμως ο διασυρμός και το ακατονόμαστο που επικρατεί στις εποχές μας.

Θα ήταν όμορφο να αντικρύζει ο κόσμος και μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες αυτούς όλους του υπερμεγέθους αθλητές να διδάσκουν να προσφέρουν να διορθώνουν προς το καλύτερο να προετοιμάζουν νέους αθλητές

Η επιστροφή των αγωνισμάτων στους Ολυμπιακούς αγώνες όπως το "Σταδιο" τον ¨Οπλιτόδρομο" την "Πάλη" το "Δόλιχο" την "Πυγμήν" το "Διάυλον" το "Παγκράτιον" το "Πένταθλον" την "Αρματοδρομία με το Τεθριππο" θα έδινε το ολυμπιακό χρώμα στην αρχέγονη μορφή του, την Αυθεντική Ελληνική την μοναδικη!

                                 Εικ. (1) Ετικέτα απο το αρχείο του Συλλόγου 



Κωνσταντίνος Ε. Χουρίδης

Εκπαιδευτής μαχητικών τεχνών


© 2024 Copyright all rights reserved

Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2018-2024 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου.Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.





* Στάδιον = αγώνας τρεξίματος
* Δίαυλος = οι αθλητές έτρεχαν τη διπλή διαδρομή επιστρέφοντας στο σημείο της αφετηρίας
* Δόλιχο =  διαδρομή ήταν δώδεκα «δίαυλοι», δηλαδή 24 «στάδια»
* Πένταθλον= τροχάδην, άλμα, πάλη, δισκοβολία και ακόντιο
* Πανγκράτιον= συνδυασμός της πάλης και της πυγμαχίας. Ο νικητής έπρεπε να νικήσει συνδυάζοντας την ευελιξία αλλά και τη δύναμη της γροθιάς, συμβολίζοντας έτσι τον ηρωικό αγώνα του άοπλου πολεμιστή στη μάχη
* Οπλίτη δρόμου= μήκος δύο «σταδίων», και οι πολεμιστές φορούσαν τον πλήρη εξοπλισμό (περικεφαλαία, κνημίδες, ασπίδα).



Πηγές : 

Θουκιδίδης

Παυσανίας

Γαρουφαλής, Δημήτριος Ν.: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα»,

Ιατρού Μαρία, Τουριστική και Πολιτιστική Ανάπτυξη Δίου, Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Δίου.


Ελπίδα

 Είναι τραγικό να χάνουν τη ζωή τους νέοι άνθρωποι. Όσοι αισθάνονται μόνοι ή έχουν χάσει τα βήματα τους στο μονοπάτι που λέγεται ζωή ή οτιδή...