Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

μια συμβουλή για τον άδειο σάκο


 ὼ φίλες καὶ φίλοι,

απ΄ την γνωστή έκφραση του μύθου του Αισώπου
"ὅσα δὲν πιάνει ἡ ἀλεποῦ τὰ κάνει κρεμαστάρια"
(Και κάποιος γνωστός με ενημέρωσε ότι εθεάθησαν αρκετές αλεπούδες στην περιοχή μας.) με ενθαρρύνει να γράψω τα εξής:
Μία συμβουλή ειναι πάντα μια συμβουλή: ότι σκεφτόμαστε να κάνουμε το πράττουμε μόνοι μας. Μας ξεχωρίζει σε πρωτοπόρους και μοναδικούς ! Αποφευγουμε τα made by copyright ! Έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης.
Η σκέψη ειναι το ιδεώδες και η διαδικασία της πραγματοποίησης το ιδανικό.
Πραγματεύομαι άρα εξιδανικεύομαι!
Στηριζόμαστε σε γνώσεις που αποκτήσαμε και αποκτούμε και εκπροσωπούμε τις απόψεις μας ορθά και τεκμηριωμένα. Επικαιροποιημένα θα έλεγα. Οφείλουν να συμβαδίζουν με την πραγματικότητα.
Γιατί και ο άδειος σάκος του μπόξ μπορεί να γεμίζει και να φουσκώνει και να δειχνει στιβαρός και επιβλητικός ακόμη και με αέρα και να μας ξεγελάει και να θέλομεν να τον κτυπήσομεν αλλά θα είναι κενός γιατί ο αέρας πάντα ως στοιχείο της φύσης θα εξαυλώνεται σε άδειο σάκο, αργά ή γρήγορα.
Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τους πολυλογάδες. Απο αέρος επιβλιτικότης πρώτοι!
Ως γνωστόν διπλωματούχοι των αερολόγων! Γιόμισε ο κόσμος απο δαύτους. Και πληθαίνουν. Αμέτρητοι στα κοινωνικά δίκτυα
Αντίθετα αυτοί που γεμίζουν με σεμνότητα και ταπεινότητα και συμπληρώνουν ως προσωπικότητα αυτό που πρεσβεύουν αυτοί θα μεταλαμπαδεύσουν συνειδητά και αληθινά το ιδεώδες.
Οι υπόλοιπες μίζερες κότες,που προτιμούν υγρά ή ξηρά κατωσέντονα για να υπερτιμήσουν το ego τους να ανακτήσουν την προσδοκώμενη αξία αναγνώρισης δήθεν καλλιτεχνίας ή ευρυσυτεχνίας ή μαλακίας ή το έπαθλον επιβράβευσης, εκτός το ότι δε θα βρίσκουν κόκορα, θα πηδάνε απο φράχτη σε φράχτη ...
Εκτός αυτού.....
Τὰ περὶ "θὲ Ἀθῆναι" καὶ προβολῆς μὲ ἀλοιωμένο κραγιὸν ἀνωτάτων καὶ κατωτάτων ἀξιωματούχων, κουβέντα νὰ γίνεται, εἰς τὸ χωρίον παρὰ μηροῦ ἐξ ἐπαφῆς μας ἐκπέμπει σὲ στίχους τοῦ ποίηματος του ἐξαίσιου καλλιτέχνη Λωτρεαμόν το 1869
κρατώντας αυτό :
"Τα όνειρα είναι όνειρα μόνο όταν κοιμόμαστε"
Θα αντικαταστήσω
τη μελαγχολία με το θάρρος,
την αμφιβολία με τη βεβαιότητα,
την απελπισία με την ελπίδα,
την κακία με το καλό,
τον σκεπτικισμό με την πίστη,




Prof. Κωνσταντίνος Ε.  Χουρίδης© 2023 Copyright all rights reserved

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2018-2023 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

ΤΗΜΕΝΙΔΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΙ

 

[2.99.1] ξυνηθροίζοντο οὖν ἐν τῇ Δοβήρῳ καὶ παρεσκευάζοντο, ὅπως κατὰ κορυφὴν ἐσβαλοῦσιν ἐς τὴν κάτω Μακεδονίαν, ἧς ὁ Περδίκκας ἦρχεν. [2.99.2] τῶν γὰρ Μακεδόνων εἰσὶ καὶ Λυγκησταὶ καὶ Ἐλιμιῶται καὶ ἄλλα ἔθνη ἐπάνωθεν, ἃ ξύμμαχα μέν ἐστι τούτοις καὶ ὑπήκοα, βασιλείας δ᾽ ἔχει καθ᾽ αὑτά. [2.99.3] τὴν δὲ παρὰ θάλασσαν νῦν Μακεδονίαν Ἀλέξανδρος ὁ Περδίκκου πατὴρ καὶ οἱ πρόγονοι αὐτοῦ, Τημενίδαι τὸ ἀρχαῖον ὄντες ἐξ Ἄργους, πρῶτοι ἐκτήσαντο καὶ ἐβασίλευσαν ἀναστήσαντες μάχῃ ἐκ μὲν Πιερίας Πίερας, οἳ ὕστερον ὑπὸ τὸ Πάγγαιον πέραν Στρυμόνος ᾤκησαν Φάγρητα καὶ ἄλλα χωρία (καὶ ἔτι καὶ νῦν Πιερικὸς κόλπος καλεῖται ἡ ὑπὸ τῷ Παγγαίῳ πρὸς θάλασσαν γῆ), ἐκ δὲ τῆς Βοττίας καλουμένης Βοττιαίους, οἳ νῦν ὅμοροι Χαλκιδέων οἰκοῦσιν· [2.99.4] τῆς δὲ Παιονίας παρὰ τὸν Ἀξιὸν ποταμὸν στενήν τινα καθήκουσαν ἄνωθεν μέχρι Πέλλης καὶ θαλάσσης ἐκτήσαντο, καὶ πέραν Ἀξιοῦ μέχρι Στρυμόνος τὴν Μυγδονίαν καλουμένην Ἠδῶνας ἐξελάσαντες νέμονται. [2.99.5] ἀνέστησαν δὲ καὶ ἐκ τῆς νῦν Ἐορδίας καλουμένης Ἐορδούς, ὧν οἱ μὲν πολλοὶ ἐφθάρησαν, βραχὺ δέ τι αὐτῶν περὶ Φύσκαν κατῴκηται, καὶ ἐξ Ἀλμωπίας Ἄλμωπας. [2.99.6] ἐκράτησαν δὲ καὶ τῶν ἄλλων ἐθνῶν οἱ Μακεδόνες οὗτοι, ἃ καὶ νῦν ἔτι ἔχουσι, τόν τε Ἀνθεμοῦντα καὶ Γρηστωνίαν καὶ Βισαλτίαν καὶ Μακεδόνων αὐτῶν πολλήν. τὸ δὲ ξύμπαν Μακεδονία καλεῖται, καὶ Περδίκκας Ἀλεξάνδρου βασιλεὺς αὐτῶν ἦν ὅτε Σιτάλκης ἐπῄει.

99. Ο στρατός λοιπόν του Σιτάλκου συνεκεντρώνετο εις την Δόβηρον και ητοιμάζετο να κατέλθη από τα υψώματα, δια να εισβάλη εις την Κάτω Μακεδονίαν, επί της οποίας εβασίλευεν ο Περδίκκας. Διότι υπάρχει και Άνω Μακεδονία, εις την οποίαν κατοικούν οι Λυγκησταί και οι Ελιμιώται και άλλα φύλα, τα οποία είναι μεν σύμμαχα και υπήκοα των κάτω Μακεδόνων, αλλ' έχουν βασιλείς ιδικούς των. Αλλά την περί την θάλασσαν εκτεινομένην χώραν, η οποία καλείται σήμερον Μακεδονία, κατέκτησαν πρώτον και εβασίλευσαν επ' αυτής ο πατήρ του Περδίκκα Αλέξανδρος και οι πρόγονοί του Τημενίδαι, οι οποίοι κατήγοντο αρχικώς από το Άργος, και οι οποίοι εξεδίωξαν δια της βίας των όπλων από μεν την Πιερίαν τους Πίερας, οι οποίοι εγκατεστάθησαν βραδύτερον εκείθεν του Στρυμόνος εις Φάγρητα και άλλα μέρη υπό το Παγγαίον (και μέχρι σήμερον δ' ακόμη η εις τους πρόποδας του Παγγαίου προς την θάλασσαν χώρα καλείται κοιλάς της Πιερίας), και από την καλουμένην Βοττίαν τους Βοττιαίους, οι οποίοι είναι σήμερον γείτονες της Χαλκιδικής. Κατέκτησαν ωσαύτως από την Παιονίαν λωρίδα γης, εκτεινομένην από το εσωτερικόν κατά μήκος του Αξιού προς την Πέλλαν και την θάλασσαν, και εξουσιάζουν ήδη πέραν του Αξιού μέχρι του Στρυμόνος την καλουμένην Μυγδονίαν, εκδιώξαντες απ' αυτήν τους Ηδώνας. Επίσης εξεδίωξαν από την καλουμένην σήμερον Εορδίαν τους Εορδούς, εκ των οποίων οι μεν πολλοί κατεστράφησαν, ολίγοι δε έχουν εγκατασταθή περί την Φύσκαν, και από την Αλμωπίαν τους Άλμωπας. Το ούτω συγκροτηθέν βασίλειον των Τημενιδών κατέκτησε και εξουσιάζει μέχρι σήμερον τα διαμερίσματα άλλων φύλων, όπως τον Ανθεμούντα, την Γρηστωνίαν, την Βισαλτίαν, και πολύ μέρος της καθαυτό Μακεδονίας. Ολόκληρον, εν τούτοις, το κράτος τούτο ονομάζεται Μακεδονία, και βασιλεύς αυτού, κατά τον χρόνον της εισβολής του Σιτάλκου, ήτο ο υιός του Αλεξάνδρου Περδίκκας.
Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου

[2.99.1] Ο στρατός συγκεντρωνόταν στην Δόβηρο κι ετοιμαζόταν να κατέβει από τα υψώματα στην κάτω Μακεδονία, όπου βασίλευε ο Περδίκκας. [2.99.2] Υπάρχουν, στην άνω Μακεδονία, Λυγκησταί και Ελιμιώται κι άλλες φυλές που είναι υπήκοοι και σύμμαχοι των κάτω Μακεδόνων, αλλά έχουν η καθεμιά τον βασιλέα της. [2.99.3] Την σημερινή παραλιακή Μακεδονία την κατέκτησαν κι έγιναν βασιλείς οι Τημενίδαι, πρόγονοι του Αλεξάνδρου, πατέρα του Περδίκκα, που η αρχαία τους καταγωγή ήταν από το Άργος. Πολέμησαν και διώξαν από την Πιερία τους Πιερίους, που πήγαν και κατοίκησαν πέρα από τον Στρυμόνα, την Φάγρητα και άλλα μέρη στους πρόποδες του Παγγαίου. Και σήμερα ακόμα, η παραλιακή περιοχή στους πρόποδες του Παγγαίου ονομάζεται Πιερική κοιλάδα. Έδιωξαν από την Βοττία και τους Βοττιαίους που σήμερα συνορεύουν με τους Χαλκιδείς. [2.99.4] Κατέκτησαν ύστερα την Πέλλα, έως την θάλασσα. Κατέκτησαν και την ονομαζομένη Μυγδονία (που είναι πέρα από τον Αξιό και φτάνει στον Στρυμόνα) αφού έδιωξαν τους Ήδωνες. [2.99.5] Έδιωξαν τους Άλμωπες από την Αλμωπία και τους Εορδούς από την Εορδία. Από αυτούς οι περισσότεροι σκοτώθηκαν και οι λίγοι που απόμειναν εγκαταστάθηκαν γύρω από την Φύσκα. [2.99.6] Οι Μακεδόνες αυτοί νίκησαν και άλλες φυλές και τους πήραν μέρη που εξουσιάζουν έως σήμερα, όπως τον Ανθεμούντα, την Γρηστωνία, την Βισαλτία και μεγάλο μέρος της καθαυτό Μακεδονίας. Όλη αυτή η χώρα ονομάζεται Μακεδονία και βασιλεύς ήταν ο Περδίκκας του Αλεξάνδρου όταν ο Σιτάλκης έκανε εισβολή.


Πηγές

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

Ἱστορίαι (2.98.1-2.101.6)









Prof. Κωνσταντίνος Ε.  Χουρίδης© 2023 Copyright all rights reserved

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2018-2023 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.




Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Χειμερινές μεταβολές θερμοκρασίας






Ορισμός


 Με τον όρο θερμοκρασία ατμοσφαιρικού αέρα  εννοούμε την ποσότητα της θερμότητας που περικλείει ένα υλικό σώμα, όπου θερμότητα κατά συνεπεία είναι η μια σειρά μεταβολών όταν έρθουν σε επαφή δυο σώματα διαφορετικής θερμοκρασίας

Τι συμβαίνει στο κρύο
Το κρύο συμβάλλει στην ανάπτυξη αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθολογιών.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων. 

Η μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία ή η σχεδόν ανύπαρκτη λόγω συννεφιάς που χαρακτηρίζει το χειμώνα δημιουργεί ψυχολογικές επιβαρύνσεις.

Η απουσία  των νευροδιαβιβαστών, α) σεροτονίνη και β) ντοπαμίνη  δημιουργούν υποτονικότητα, απάθεια, νωθρότητα και λιγότερη διάθεση για σωματική άσκηση.

Ο κρύος αέρας είναι καλός αγωγός ιών και βακτηρίων.

Σε χαμηλές θερμοκρασίες όπου υφίστανται υψηλά ποσοστά υγρασίας στο περιβάλλον, μια διαδικασία που ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των ιών και των βακτηρίων. Οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται στην υγρασία.

Η εμφάνιση του Ρινοϊός, μια από τις κύριες αιτίες του κρυολογήματος, είναι αποτέλεσμα ξηρού αέρα και χαμηλών θεμροκρασιών.

Επιδράσεις στην υγεία


Σ’ ένα κρύο και ψυχρό περιβάλλον ο ανθρώπινος οργανισμός αναγκάζεται να δαπανήσει περισσότερη ενέργεια από τις αποθήκες ενέργειας για να διατηρήσει την εσωτερική του θερμοκρασία. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διατήρηση του ψύχους ειναι

οι χαμηλές θερμοκρασίες 

ο έντονος ψυχρός άνεμος

η υγρασία 

το κρύο νερό.

Στο ψύχος το Σώμα ενεργοποιεί το ρίγος προκειμένου να μειωθεί η απώλεια θερμότητας. Αυξάνει τον μεταβολισμό λόγω αυξημένης υπερτονικής μυϊκής δραστηριότητας και συχνότερη διούρηση. 

Η παρατεταμένη έκθεση προκαλεί βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα και το δέρμα.

Τα δάχτυλα των κάτω και των άνω άκρων, τα αυτιά και η μύτη σημεία που εκτίθενται άμεσα . 

Επίκαιρα


Ο καιρός κάνει γυρίσματα, μέσα στις πιο κρύες ημέρες του Χειμώνα ένα ήπιο κλίμα θύμιζε Άνοιξη με 17 βαθμούς και την Φύση να οργιάζει νιώθοντας την εποχή γονιμοποίησης. Όλα αυτά όμως αλλάζουν σκηνικό με απότομη αλλαγή ανέμων βροχών και πτώση του υδράργυρου στους 8, μια απίστευτη εναλλαγή του βαρομετρικού με σίγουρες επιπτώσεις στον βιορυθμό μας, προσέξτε την υγεία σας.

Η σωματική και ψυχική υγεία εναρμονίζεται με την ικανότητα προσαρμογής μας στις καιρικές συνθήκες. Η πρόληψη είναι ενα από τους σημαντικούς παράγοντες για να προστατευτεί ανάλογα από τις απρόσμενες κλιματικές διακυμάνσεις.
Το Σώμα μας υποφέρει και η έντονη αλλαγή του βιορυθμού έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της ψυχικής διάθεσης και την εμφάνιση μυϊκών πόνων

Prof. Κωνσταντίνος Ε.  Χουρίδης© 2023 Copyright all rights reserved

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2018-2023 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

*Βιορυθμό: η δραστηριότητα ενός οργανισμού που έχει μια περιοδικότητα.(δηλ.ως αποτέλεσμα την επανάληψη ενός φαινομένου ανά τακτά χρονικά διαστήματα)

*Βαρομετρικό χαμηλό: περιοχή στην οποία παρατηρείται χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση, κάτι που συνοδεύεται από κακοκαιρία

*Aτμοσφαιρική πίεση : η πίεση που προκαλείται από το βάρος της ατμόσφαιρας πάνω από μία περιοχή


Ελπίδα

 Είναι τραγικό να χάνουν τη ζωή τους νέοι άνθρωποι. Όσοι αισθάνονται μόνοι ή έχουν χάσει τα βήματα τους στο μονοπάτι που λέγεται ζωή ή οτιδή...