Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Γιαν Ζίζκα ο στρατηγός

 

Γιαν Ζίζκα o «Μονόφθαλμος», ο εθνικός ήρωας της Βοημίας (Τσεχίας)1360-1424

ο τσέχικο όνομα «Čechy» προέρχεται από το όνομα της σλαβικής εθνότητας, των Τσέχων, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατά τον έκτο ή τον έβδομο αιώνα μ.Χ.


Εκριστιανίστηκαν τον 9ο αιωνα μ.Χ.

Ο Γιάν ήταν Μισθοφόρος που μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε στην αυλή του Βεντσεσλάβος Δ΄ Βασιλιά της Βοημίας.

 


Γιάν Ζίζκα Βοημός στρατηγός – σύγχρονος και οπαδός του Jan Hus «Άνθρωποι του Δισκοπότηρου» και ένας Ριζοσπάστης Χουσίτης που ηγήθηκε των Ταβοριτών. Ο Ζίζκα ήταν επιτυχημένος στρατιωτικός ηγέτης και σήμερα είναι εθνικός ήρωας της Τσεχίας. Με το προσονύμιο «Μονόφθαλμος», έχοντας χάσει το ένα μάτι του σε μάχη.


Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, το 1410 ο Zizka πήρε μέρος στη μάχη του Grunwald  Γκρούνβαλντ Τάννενμπεργκ ή μάχη του Ζάλγκιρις κατά τη διάρκεια του Πολωνο-Λιθουανο-Τευτονικού πολέμου. Η συμμαχία βασιλείου της Πολωνίας και Μ. Δουκάτου της Λιθουανίας, με αρχηγούς αντίστοιχα τον βασιλιά Βλαντισλάβ Β΄ και τον Μέγα Δούκα Βιτάουτας, νίκησαν τους Γερμανούς-Πρώσους Τεύτονες Ιππότες, υπό την ηγεσία του μεγάλου μαγίστρου Ούλριχ φον Γιούνγκινγκεν. Το μεγαλύτερο τμήμα της ηγεσίας του τάγματος σκοτώθηκε ή αιχμαλωτίστηκε.







Πριν ενταχθεί στους Hussites,για αρκετά χρόνια ο Zizka ηγήθηκε μιας συμμορίας ληστών που δρούσε σε έναν από τους πολυσύχναστους οδικούς άξονες της Τσεχίας. Στους εμφυλίου πολέμου της Βοημίας.Μετά από λίγο καιρό, αμνηστεύτηκε από τον βασιλιά και οδηγήθηκε ξανά στην υπηρεσία.


στο λόφο Βίτοφ

Μάχη του Βάιτσμπεργκ

Ο Γερμανός βασιλιάς Σιγισμούνδος κατέλαβε την ΠράγαΈνας αγροτικός στρατός Χουσιτών από τη Νότια Βοημία αντιτάχθηκε στους Ρωμαιοκαθολικούς ΣταυροφόρουςΕπικεφαλής του ήταν ο Γιάν Ζίζκα 

Μετά από λίγο καιρό, ο Zizka εντάχθηκε στο ακραίο κόμμα τωνΧουσιτών του μεταρρθυμιστή Γιάν Χούς και ως ένας από τους ηγέτες, πολύ σύντομα μετατράπηκε σε ισχυρό αντίπαλο των σταυροφόρων.  Οργάνωσε φτωχά οπλισμένα αποσπάσματα αγροτών και δημιούργησε ένα οχυρωμένο στρατόπεδο. Επικεφαλής 4.000 ανθρώπων, ο Ζίζκα νίκησε τον Ιούλιο του 1420 στο όρος Βίτκοφ μπροστά από την Πράγα (κοντά στο οποίο ιδρύθηκε αργότερα το χωριό Ζίζκοφ, τώρα μέρος της Πράγας) έναν στρατό 30.000 σταυροφόρων που έστειλε ο αυτοκράτορας Σιγισμούνδος για να καταλάβει την πόλη. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, νίκησε ξανά τα αυτοκρατορικά στρατεύματα της Αγίας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και του βασιλείου Ουγγαρίας στο Παγκράτς και κατέλαβε το φρούριο του Βισεχράντ.



Ο ¨Οτακαρ της Βοημίας ο λεγόμενος σιδηρούς και χρυσός βασιλιάς από τον οικο των πρεμυσλιδών, ήταν βασιλιάς (1253-1278) της Βοημίας, στη μάχη της Marchdelf (Αυστρία) μια απο τις μεγαλύτερες ιππομαχίες στην Ευρώπη στην οποία νικήθηκε απο τον 60χρονο Ροδόλφο των  Αψβούργων, ο οποίος εξελέγη Γερμανός Βασιλιάς των Ρωμαίων.






Αυτός ο πίνακας αποτίει φόρο τιμής στην Ελληνική Εκκλησία, η οποία συνέδεσε τους Σλάβους με την Ελληνική Ρωμαική Αυτοκρατορία , ιδιαίτερα μέσω των ιεραποστολικών δραστηριοτήτων του Κύριλλου και του Μεθόδιου . Το Αγιον Ορος, που απεικονίζεται εδώ, είναι ο ιερότερος τόπος των Ορθοδόξων . Στα δεξιά είναι μια ομάδα Ρώσων προσκυνητών που γονατίζουν μπροστά σε αρχιερείς. Στο κέντρο φαίνονται άγγελοι με μικρά μοντέλα τεσσάρων σλαβικών μοναστηριών. 








ΥΣ

Σιγισμούνδος του οίκου του Λουξεμβούργου: Γερμανός Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαικης Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους. Βασιλιάς της Βοημίας της Ουγγαρίας της Γερμανίας Ο Σιγισμούνδος γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη, Γιός του Karl (Καρόλος 4ος)  


Σιγισμούνδος όπως τον ζωγράφισε ο Άλμπρεχτ Ντύρερ

Η Βοημία, όπως και η γειτονική Βαυαρία, πήρε το όνομά της από τους Bόιους, ένα μεγάλο κελτικό έθνος γνωστό στους Ρωμαίους για τις μεταναστεύσεις και την εγκατάσταση τους στη βόρεια Ιταλία και σε άλλα μέρη.Μετά τις Μεγάλες μεταναστεύσεις η Βοημία ξανακατοικήθηκε εν μέρει γύρω στον έκτο αιώνα και τελικά έφτασαν σλαβικές φυλές από την ανατολή και η γλώσσα τους άρχισε να αντικαθιστά την παλαιότερη γερμανική, την κελτική και τη σαρματική. Αυτά είναι πρόδρομοι των σημερινών Τσέχων, αλλά το ακριβές μέγεθος της σλαβικής μετανάστευσης είναι αδιευκρίνιστο. Η σλαβική εισροή έγινε σε δύο ή τρία κύματα. Το πρώτο κύμα ήρθε από τα νοτιοανατολικά και τα ανατολικά, όταν οι Σουαβοί (Γερμανοί Λομβαρδοί) έφυγαν από τη Βοημία (περίπου το 568 μ.Χ. 

Οι φραγκανέοι και Βοημάνοι ήταν σλαβόφωνοι, συνέβαλαν έτσι στη μετατροπή διαφορετικών γειτονικών πληθυσμών σε ένα νέο έθνος που με το όνομα και την ηγεσία τους με μια ενιαία «σλαβική» εθνική συνείδηση. Η Βοημία περιήλθε στην κυριαρχία της δυναστείας των Πρεμυσλιδών, που θα κυβερνούσε τα Τσεχικά εδάφη για τους επόμενους αιώνες.

Οι Πρεμυσλίδες εξασφάλισαν τα σύνορά τους μετά την κατάρρευση του κράτους της Μοραβίας εισερχόμενοι σε μια κατάσταση ημιυποτέλειας στους Φράγκους ηγεμόνες. Η συμμαχία διευκολύνθηκε από τον προσηλυτισμό της Βοημίας στο Χριστιανισμό τον 9ο αιώνα. Υπήρξε στενή σχέση με το Ανατολικό Φραγκικό Βασίλειο, που προέκυψε από τη διαίρεση της Καρολίγγειας Αυτοκρατορίας ως Ανατολική Φραγκία και τελικά έγινε η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

το 1512 το όνομα άλλαξε σε Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους (γερμανικά: Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation, λατινικά: Sacrum Imperium Romanum Nationis Germanicæ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η πειθώ στον εαυτό μας και η μεταστροφή

Η πειθώ η θεότητα του λόγου, η κόρη του Ωκεανού   ειναι είναι ενα δυνατό συγκινησιακό συναίσθημα που πηγάζει απο την εσωτερική ανάγκη της αν...