Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Πευκέστας ο "επίλεκτος" σωματοφύλακας του Αλεξάνδρου

326 π.Χ.  στην Ινδία στην τελευταία εκστρατεία...

αὐτοῦ ἐπὶ τὴν ἀσπίδα ξυννεύσας. Πευκέστας δὲ περιβὰς πεπτωκότι καὶ ὑπερσχὼν τὴν ἱερὰν τὴν ἐξ Ἰλίου ἀσπίδα πρὸ αὐτοῦ [εἶχε], καὶ Λεοννάτος ἐς τὰ ἐπὶ θάτερα, οὗτοί τε βάλλονται ἀμφότεροι καὶ Ἀλέξανδρος ἐγγὺς ἦν ἤδη ὑπὸ τοῦ αἵματος ἐκλιπεῖν. [6.10.3] ΑΡΡΙΑΝΟΣ Ἀλεξάνδρου Ἀνάβασις (6.9.5-6.10.4)

ο Αλέξανδρος επέλεξε να τον συνοδεύει στη μάχη, με την – ιερή – ασπίδα που είχε αποκτηθεί από τον ναό της Αθηνάς στη Τροία (πρόκειται για την ασπίδα του Αχιλλέα που έχει κατασκευάσει ο Θεός Ήφαιστος, και ο Όμηρος αφιερώνει 134 στίχους στην Ιλιάδα, ραψωδία Σ,

Κατά τη διάρκεια αυτής της μάχης οι υπασπιστές του Στρατηλάτη,  Πευκέστας ο Λεοννάτος κι ο διμοιρίτης Αβρέας αποκόπηκαν μαζί με τον Αλέξανδρο στην πολιορκούμενη πόλη των Μαλλών . 

το επεισόδιο...



Την επίθεση αρχίζει πρώτος ο Αλέξανδρος. Αρπάζει μία σκάλα, τη στηρίζει στο τείχος και με την ασπίδα πάνω από το κεφάλι του αρχίζει να ανεβαίνει , ενώ τον ακολουθεί ο σωματοφύλακας Πευκέστας που κρατούσε την «ασπίδα του Αχιλλέα», την οποία είχε πάρει από τον Ναό της Αθηνάς στην Τροία ο Αλέξανδρος και την είχε συνεχώς μαζί του, σε όλες τις μάχες. Ακολουθούσαν στην ίδια σκάλα ο Λεοννάτος του Αντέου, ένας ακόμα σωματοφύλακας του Αλεξάνδρου, ενώ , πολύ κοντά με άλλη σκάλα, ένας στρατευμένος διμοιρίτης ο Αβρέας.

Ο Αλέξανδρος έχοντας στο δεξί του χέρι την κοπίδα(ξίφος), φθάνει στο ύψος των επάλξεων, σκοτώνει όσους συναντά μπροστά του και κάποια στιγμή βρίσκεται πάνω στο τείχος. Μαζί του ο Πευκέστας, ο Λεοννάτος και ο Αβρέας. Ο Αλέξανδρος και η συνοδεία των τριών, βρίσκονται ξεκομμένοι και μόνοι με τους αντιπάλους.

Οι άλλοι υπασπιστές-σωματοφύλακες , που παρακολουθούσαν τα δρώμενα στις επάλξεις, όρμησαν όλοι μαζί για να προστατεύσουν τον Αλέξανδρο, αλλά η σκάλα υπό το βάρος τόσων ανθρώπων κατέρρευσε.

Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες του από κάτω ουρλιάζοντας, τον παρακινούσαν να πηδήξει πάνω στα σώματά τους έξω από τα τείχη, για να σώσει τη ζωή του. Ο Αλέξανδρος πήδηξε μεν, αλλά όχι προς τους Ελληνες , αλλά μέσα στην ακρόπολη του εχθρού.

Ο επικεφαλής Ινδός των Μαλλών επιτίθεται στον Αλέξανδρο και πέφτει νεκρός από το χέρι του.  Ο Αβρέας σκοτώνεται δίπλα στον Αλέξανδρο, από βέλος που τον χτυπά στο μέτωπο και την ίδια σχεδόν στιγμή ενα άλλο βέλος διαπέρασε τον λινοθώρακα του τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά. 

 ο Πευκέστας σκεπάζει με την ιερή «ασπίδα της Τροίας» του Αχιλλέα ,προστάτεψε τον βαρύτατα τραυματισμένο Έλληνα Βασιλιά Αλέξανδρο από τα καταιγιστικά τοξεύματα των Μαλλών,ενώ ο Λεοννάτος βγαίνει μπροστά να υπερασπίσει το σώμα του αρχηγού.

Οι Έλληνες  Μακεδόνες που δεν ήθελαν να πολεμήσουν, βλέποντας τον αρχηγό τους με το βέλος καρφωμένο στο στήθος καταλαμβάνονται από ιερό μένος με τα κορμιά τους κυριολεκτικά γκρεμίζουν τις πύλες των τειχών ενώ άλλοι στήνουν …ανθρώπινες σκάλες και σκαρφαλώνουν για να φτάσουν στον τραυματισμένο βασιλιά σχηματίζοντας ένα φράγμα με τα κορμιά τους γύρω του μέχρι να έρθουν και οι υπόλοιποι που αλαφιασμένοι σφάζουν τους πάντες σε μια ακτίνα πολλών μέτρων γύρω από τον χτυπημένο Αλέξανδρο.

Πάνω στην ασπίδα με το βέλος καρφωμένο στον πνεύμονα τον μεταφέρουν στο στρατόπεδο και ο ίδιος επιχειρεί να το αφαιρέσει με μαχαίρι μόνος του μέχρι τελικά να παρέμβει , ο Αλκιβιάδης ο Κριτόβουλος, ο ίδιος ιατρός που αφαίρεσε το βέλος από το μάτι του Φιλίππου στην πολιορκία της Μεθώνης.

Ο Πευκέστας κατά την επιστροφή του στην Περσέπολη τιμήθηκε 1ος απο τον Μέγα Βασιλέα με το χρυσο στέμμα και ανήκε στους εταίρους του Αλεξάνδρου. Επίσης διορίσθηκε σατράπης της επαρχίας της Περσίας. Πήρε μέρος στην κατά την Συμφωνία της Βαβυλώνας το 323 π.Χ., όσο και στην Συμφωνία του Τριπαράδεισου το 321 π.Χ.. για την ισομερή κατανομή της απέραντης Αυτοκρατορίας.


Πηγές

Αρριανός, Αλεξάνδρου Ανάβασιςvi. 9-11, Πλούταρχος, Παράλληλοι Βίοι, "Αλέξανδρος", 63, Διόδωρος ο Σικελιώτης, Βιβλιοθήκηxvii. 99 B, Κούρτιος Ρούφιος, Historiae Alexandri Magniix. 5


Κωνσταντίνος Χουρίδης© 2021  Copyright all rights reserved

Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2021 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.


Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

όταν ο Καίσαρας συνάντησε τον Μέγα ....

 Ποῦ γάρ, εἰπὲ μοί, τὸ Σῆμα Ἀλεξάνδρου;
Ιωάννης Χρυσόστομος στην Προς Κορινθίους

«Τα μυστικά ημερολόγια» του Αύγουστου Καίσαρα, Περγαμηνή αρ. LXXXIX
«Θέλω να ξεκινήσω από την αρχή, από τότε που ο άνθρωπος συνάντησε το είδωλο, όπως λένε και οι Έλληνες, το είδωλο της τυφλής λατρείας. Εμείς οι Ρωμαίοι δανειστήκαμε αυτή τη λέξη, όπως και πολλές άλλες που μας έλειπαν, και πολλοί από εμάς αναζητούν τα είδωλά τους σε αυτούς που μας δάνεισαν αυτή τη λέξη.
Σύμφωνα με τις περιγραφές, το σώμα του Αλέξανδρου ήταν τοποθετημένο μέσα σε καταστόλιστη χρυσή λάρνακα στο μαυσωλείο της Αλεξάνδρειας.

«Πάντα έλεγα ότι ο Αλέξανδρος θα έπρεπε να είχε ταφεί εκεί που είχε ζητήσει ο ίδιος να ταφεί, στην Αμμώνιο χώρα,  στην όαση του Άμμωνος Διός».









Ο Ιούλιος Καίσαρ μπήκε μέσα στο μαυσωλείο, έμεινε για ώρα σιωπηλός, όρθιος, Η συγκίνησή του ήταν τόσο μεγάλη, που όταν άγγιξε το πρόσωπο του Αλεξάνδρου, έσπασε ένα κομμάτι της μύτης του νεκρού! (Δίων Κάσσιος, 51, 16).








Ave Imperator
Ιούλιος Καίσαρας ο Μέγας Στρατηγός ο 1ος δικτάτορας της Ρωμαίικης Δημοκρατίας και Αυτοκρατορίας όπου η Senatus Romanus (Σύγκλητος) με ειδικό διάταγμα του επέτρεψε να φορά δάφνινο στεφάνι. Ο άνθρωπος που είχε διασχίσει πρώτος με τις ρωμαϊκές λεγεώνες τον Ρήνο και το στενό της Μάγχης, (58-52 π.Χ. ) Το 68 π.Χ. σε ηλικία 32 ετών όταν υπηρετούσε στα Γάδειρα (Κάδιξ) της Ισπανίας είδε στο ιερό του Ηρακλή τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αναφώνησε: «Στην ηλικία μου ο Αλέξανδρος ήταν κοσμοκράτορας, ενώ εγώ τίποτα που ν' αξίζει δεν έκανα ακόμη»
«Κι όταν θα φθάσεις στην ακμή σου, Καίσαρ πια· έτσι περιωνύμου ανθρώπου σχήμα όταν λάβεις, τότε κυρίως πρόσεξε σα βγεις στον δρόμον έξω, εξουσιαστής περίβλεπτος με συνοδεία, αν τύχει και πλησιάσει από τον όχλο κανένας Aρτεμίδωρος, που φέρνει γράμμα, και λέγει βιαστικά «Διάβασε αμέσως τούτα, είναι μεγάλα πράγματα που σ’ ενδιαφέρουν»,
μη λείψεις να σταθείς...». Κ.Καβάφης






Κωνσταντίνος Χουρίδης© 2021  Copyright all rights reserved

Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2021 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

εν γυναικώς

 

2004 Πλάτων Μένων 71Ε κ.ε.

 

Πρῶτον μέν, εἰ βούλει ἀνδρὸς ἀρετήν, ῥᾴδιον, ὅτι αὕτη ἐστὶν ἀνδρὸς ἀρετή, ἱκανὸν εἶναι τὰ τῆς πόλεως πράττειν, καὶ πράττοντα τοὺς μὲν φίλους εὖ ποιεῖν, τοὺς δ' ἐχθροὺς κακῶς, καὶ αὐτὸν εὐλαβεῖσθαι μηδὲν τοιοῦτον παθεῖν. Εἰ δὲ βούλει γυναικὸς ἀρετήν, οὐ χαλεπὸν διελθεῖν, ὅτι δεῖ αὐτὴν τὴν οἰκίαν εὖ οἰκεῖν, σῴζουσάν τε τὰ ἔνδον καὶ κατήκοον οὖσαν τοῦ ἀνδρός. Καὶ ἄλλη ἐστὶν παιδὸς ἀρετή, καὶ θηλείας καὶ ἄρρενος, καὶ πρεσβυτέρου ἀνδρός, εἰ μὲν βούλει, ἐλευθέρου, εἰ δὲ βούλει δούλου. Καὶ ἄλλαι πάμπολλαι ἀρεταί εἰσιν, ὥστε οὐκ ἀπορία εἰπεῖν ἀρετῆς πέρι ὅ,τι ἐστίν.Εἰ δὲ βούλει γυναικὸς ἀρετήν, οὐ χαλεπὸν διελθεῖν, ὅτι δεῖ αὐτὴν τὴν οἰκίαν εὖ οἰκεῖν, σῴζουσάν τε τὰ ἔνδον καὶ κατήκοον οὖσαν τοῦ ἀνδρός. (Πλάτων , "Μένων 3").

μτφ. (Βιβλιοθήκη Αρχαίων Συγγραφέων)

Αρχικά, αν θέλεις (να μάθεις) για την αρετή του άνδρα, είναι εύκολο, γιατί αυτή είναι η αρετή του άνδρα, δηλαδή να είναι ικανός να διαχειρίζεται τα πολιτικά ζητήματα, και καθώς ασχολείται με αυτά να ευεργετεί τους φίλους και να βλάπτει τους εχθρούς, και να προσέχει ο ίδιος να μην πάθει τίποτα παρόμοιο. Εξάλλου αν θέλεις (να μάθεις) για την αρετή της γυναίκας, δεν είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς ότι πρέπει αυτή να κυβερνά καλά το σπίτι, διατηρώντας σε καλή κατάσταση όσα βρίσκονται μέσα σε αυτό και υπακούοντας στον άνδρα της. Επιπλέον άλλη είναι η αρετή του παιδιού, και του κοριτσιού και του αγοριού, και του ηλικιωμένου ανθρώπου, είτε θέλεις, του ελεύθερου είτε θέλεις του δούλου. Υπάρχουν και άλλες πάρα πολλές αρετές, με συνέπεια να μην είναι δύσκολο σχετικά με την αρετή να πει κανείς ποια είναι η ουσία της.

 


Την ίδια στιγμή που θέλετε να βάλετε φρένο τις "κόρες" να είναι πιο προσεκτικές όσον αφορά συμπεριφορά και αμφίεση στην κοινωνία για να αποφεύγονται περιστατικά του τύπου που διαβάζουμε καθημερινά στην εφημερίδα για παρενοχλήσεις και συνουσίες με συνεργούς σε ακραίες και υπερβολικές εμφανίσεις από ανήλικα έως ενήλικα με προκλητικά κομπινεζόν για βραδινή ουαλετ έως δίχτυα για φόρεμα εκεί δηλ. που η ηθική παραδίδει την σκυτάλη στην εκφύλιση με σύνθημα ψεκάστε σκουπίστε , μόλις είδα το τρέιλερ του νέου "παστελορ" και ειλικρινά λυπάμαι όχι για τον τύπο που χλευάζει και μειώνει δημόσια τα σουργελα δίπλα του όσο για το γυναικείο φύλλο που έχει αρκετές διακρίσεις στην κοινωνία με σοβαρά πρότυπα να ανέχεται τον εξευτελισμό σε διάρκεια και συνάμα με όλο αυτό να θίγεται δικαιολογημένα η συνολική εικόνα που εκπροσωπείται στο όνομα "γυναίκα"...

Νομίζω έχουν χάσει την ταυτότητα τους δηλώνουν μια διαρκή ανικανότητα και αδυναμία που μπερδεύουν τα αξιώματα της αληθινής εργαζόμενης γυναίκας και μητέρας με όλες τις ηθικές αξίες απαιτώντας τα δικαιώματα ορισμένων το να εκπορνεύονται; Να μιμούνται άντρικες συμπεριφορές; Να εκμεταλλεύονται ανθρώπους ως χαρτορίχτρες και σωματοκαπηλιας; και να μην μπορούν να αντισταθούν στο ρόλο του κράχτη μπαινοβγαίνοντας στα μπαρια και σκαρφαλώνοντας στους στύλους.; Με λίγα λόγια κοιτάνε το εύκολο χρήμα...και δεν είναι λίγες...


Είμαι καθημερινά στην πιάτσα ή ότι έχει απομείνει από δαύτην , στην κοινωνία , παρατηρώ μια παλαβοσύνη, κουρασμένους ανθρώπους, βαρέθηκα να ακούω από ανθρωπάκους που πιάσανε την καλή ή την σύνταξη και η στερητική τους νοημοσύνη δεν το επιτρέπει άλλο , το " μη δίνεις σημασία" και αναρωτιέμαι: τότε γιατί υπάρχουμε; σαν κοινωνία ; σαν άτομα; Σαν ιδιότητα; Ποιος ο ρόλος του καθενός; Κάποτε νέος έβγαινα ατρόμητος και άγνωστος στην πιάτσα και αναζητούσα εργασία και ανάλογα με τον χαρακτήρα σου αν το άξιζες ή όχι και λέγανε οι μεγαλύτεροι μια καλή κουβέντα κέρδιζες το μεροκάματο. Τώρα; Ποιο μεροκάματο; Οι νέοι κρύβονται.... Σήκωσαν πανιά Που πήγαν αυτές οι αξίες; Που κοιτάς δεξιά και βλέπεις την ατημέλητη που πίνει νερό και πετάει το υπόλοιπο παραδίπλα μας σαν να βρίσκεται στην αυλή της; ή αριστερά τους νεαρούς κουραδόμαγκες που συζητάνε για φασαρίες και μπλεξίματα; και πιο πίσω τις άλλο παρμένες γκόμενες που βγαίνουν στον πεζόδρομο για πασαρέλα ; Λες και θα βρούνε τον γαμπρό της ευτυχίας; Γι αυτό λοιπόν αντί να αναπτυχθεί η κοινωνία παίρνει την αντίθετη πορεία. Ο σωθων σωθειτο ... λυπάμαι που αντικρίζω ολοένα και περισσότερους απολιθωμένους και μου δίνει ανάσα ελπίδας έστω και οι λιγότεροι που κάνουν την διαφορά...όσο περνούν τα χρόνια ήλπιζα ότι θα βρω ανάπτυξη και πλούσιο ανταγωνισμό αντί αυτού νιώθω ότι τα χρόνια δεν επαρκούν για να απολαύσουν και οι επόμενες γενιές μια Ελλάδα ανώτερη και πρωτοπόρα στον κοσμο όπως θα της άξιζε.. γιατί έχουμε αφθονία σε αγαθά που άλλοι λαοί ακριβοπληρώνουν κι εμείς απολαμβάνουμε αν όχι όλοι μια μεγάλη μερίδα υποβόσκουν τον ύπνο του δικαίου....


Κωνσταντίνος Χουρίδης© 2021  Copyright all rights reserved

Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2021 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.



Ελπίδα

 Είναι τραγικό να χάνουν τη ζωή τους νέοι άνθρωποι. Όσοι αισθάνονται μόνοι ή έχουν χάσει τα βήματα τους στο μονοπάτι που λέγεται ζωή ή οτιδή...