Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

όταν ο Καίσαρας συνάντησε τον Μέγα ....

 Ποῦ γάρ, εἰπὲ μοί, τὸ Σῆμα Ἀλεξάνδρου;
Ιωάννης Χρυσόστομος στην Προς Κορινθίους

«Τα μυστικά ημερολόγια» του Αύγουστου Καίσαρα, Περγαμηνή αρ. LXXXIX
«Θέλω να ξεκινήσω από την αρχή, από τότε που ο άνθρωπος συνάντησε το είδωλο, όπως λένε και οι Έλληνες, το είδωλο της τυφλής λατρείας. Εμείς οι Ρωμαίοι δανειστήκαμε αυτή τη λέξη, όπως και πολλές άλλες που μας έλειπαν, και πολλοί από εμάς αναζητούν τα είδωλά τους σε αυτούς που μας δάνεισαν αυτή τη λέξη.
Σύμφωνα με τις περιγραφές, το σώμα του Αλέξανδρου ήταν τοποθετημένο μέσα σε καταστόλιστη χρυσή λάρνακα στο μαυσωλείο της Αλεξάνδρειας.

«Πάντα έλεγα ότι ο Αλέξανδρος θα έπρεπε να είχε ταφεί εκεί που είχε ζητήσει ο ίδιος να ταφεί, στην Αμμώνιο χώρα,  στην όαση του Άμμωνος Διός».









Ο Ιούλιος Καίσαρ μπήκε μέσα στο μαυσωλείο, έμεινε για ώρα σιωπηλός, όρθιος, Η συγκίνησή του ήταν τόσο μεγάλη, που όταν άγγιξε το πρόσωπο του Αλεξάνδρου, έσπασε ένα κομμάτι της μύτης του νεκρού! (Δίων Κάσσιος, 51, 16).








Ave Imperator
Ιούλιος Καίσαρας ο Μέγας Στρατηγός ο 1ος δικτάτορας της Ρωμαίικης Δημοκρατίας και Αυτοκρατορίας όπου η Senatus Romanus (Σύγκλητος) με ειδικό διάταγμα του επέτρεψε να φορά δάφνινο στεφάνι. Ο άνθρωπος που είχε διασχίσει πρώτος με τις ρωμαϊκές λεγεώνες τον Ρήνο και το στενό της Μάγχης, (58-52 π.Χ. ) Το 68 π.Χ. σε ηλικία 32 ετών όταν υπηρετούσε στα Γάδειρα (Κάδιξ) της Ισπανίας είδε στο ιερό του Ηρακλή τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αναφώνησε: «Στην ηλικία μου ο Αλέξανδρος ήταν κοσμοκράτορας, ενώ εγώ τίποτα που ν' αξίζει δεν έκανα ακόμη»
«Κι όταν θα φθάσεις στην ακμή σου, Καίσαρ πια· έτσι περιωνύμου ανθρώπου σχήμα όταν λάβεις, τότε κυρίως πρόσεξε σα βγεις στον δρόμον έξω, εξουσιαστής περίβλεπτος με συνοδεία, αν τύχει και πλησιάσει από τον όχλο κανένας Aρτεμίδωρος, που φέρνει γράμμα, και λέγει βιαστικά «Διάβασε αμέσως τούτα, είναι μεγάλα πράγματα που σ’ ενδιαφέρουν»,
μη λείψεις να σταθείς...». Κ.Καβάφης






Κωνσταντίνος Χουρίδης© 2021  Copyright all rights reserved

Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2021 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η πειθώ στον εαυτό μας και η μεταστροφή

Η πειθώ η θεότητα του λόγου, η κόρη του Ωκεανού   ειναι είναι ενα δυνατό συγκινησιακό συναίσθημα που πηγάζει απο την εσωτερική ανάγκη της αν...