326 π.Χ. στην Ινδία στην τελευταία εκστρατεία...
αὐτοῦ ἐπὶ τὴν ἀσπίδα ξυννεύσας. Πευκέστας δὲ περιβὰς πεπτωκότι καὶ ὑπερσχὼν τὴν ἱερὰν τὴν ἐξ Ἰλίου ἀσπίδα πρὸ αὐτοῦ [εἶχε], καὶ Λεοννάτος ἐς τὰ ἐπὶ θάτερα, οὗτοί τε βάλλονται ἀμφότεροι καὶ Ἀλέξανδρος ἐγγὺς ἦν ἤδη ὑπὸ τοῦ αἵματος ἐκλιπεῖν. [6.10.3] ΑΡΡΙΑΝΟΣ Ἀλεξάνδρου Ἀνάβασις (6.9.5-6.10.4)
ο Αλέξανδρος επέλεξε να τον συνοδεύει στη μάχη, με την – ιερή – ασπίδα που είχε αποκτηθεί από τον ναό της Αθηνάς στη Τροία (πρόκειται για την ασπίδα του Αχιλλέα που έχει κατασκευάσει ο Θεός Ήφαιστος, και ο Όμηρος αφιερώνει 134 στίχους στην Ιλιάδα, ραψωδία Σ,
Κατά τη διάρκεια αυτής της μάχης οι υπασπιστές του Στρατηλάτη, Πευκέστας ο Λεοννάτος κι ο διμοιρίτης Αβρέας αποκόπηκαν μαζί με τον Αλέξανδρο στην πολιορκούμενη πόλη των Μαλλών .
το επεισόδιο...
Την επίθεση αρχίζει πρώτος ο Αλέξανδρος. Αρπάζει μία σκάλα, τη στηρίζει στο τείχος και με την ασπίδα πάνω από το κεφάλι του αρχίζει να ανεβαίνει , ενώ τον ακολουθεί ο σωματοφύλακας Πευκέστας που κρατούσε την «ασπίδα του Αχιλλέα», την οποία είχε πάρει από τον Ναό της Αθηνάς στην Τροία ο Αλέξανδρος και την είχε συνεχώς μαζί του, σε όλες τις μάχες. Ακολουθούσαν στην ίδια σκάλα ο Λεοννάτος του Αντέου, ένας ακόμα σωματοφύλακας του Αλεξάνδρου, ενώ , πολύ κοντά με άλλη σκάλα, ένας στρατευμένος διμοιρίτης ο Αβρέας.
Ο Αλέξανδρος έχοντας στο δεξί του χέρι την κοπίδα(ξίφος), φθάνει στο ύψος
των επάλξεων, σκοτώνει όσους συναντά μπροστά του και κάποια στιγμή βρίσκεται
πάνω στο τείχος. Μαζί του ο Πευκέστας, ο Λεοννάτος και ο Αβρέας. Ο Αλέξανδρος
και η συνοδεία των τριών, βρίσκονται ξεκομμένοι και μόνοι με τους αντιπάλους.
Οι άλλοι υπασπιστές-σωματοφύλακες , που παρακολουθούσαν τα δρώμενα
στις επάλξεις, όρμησαν όλοι μαζί για να προστατεύσουν τον Αλέξανδρο, αλλά η
σκάλα υπό το βάρος τόσων ανθρώπων κατέρρευσε.
Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες του από κάτω ουρλιάζοντας, τον
παρακινούσαν να πηδήξει πάνω στα σώματά τους έξω από τα τείχη, για να σώσει τη
ζωή του. Ο Αλέξανδρος πήδηξε μεν, αλλά όχι προς τους Ελληνες , αλλά μέσα στην
ακρόπολη του εχθρού.
Ο επικεφαλής Ινδός των Μαλλών επιτίθεται στον Αλέξανδρο και πέφτει νεκρός από το χέρι του. Ο Αβρέας σκοτώνεται δίπλα στον Αλέξανδρο, από βέλος που τον χτυπά στο μέτωπο και την ίδια σχεδόν στιγμή ενα άλλο βέλος διαπέρασε τον λινοθώρακα του τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά.
ο Πευκέστας σκεπάζει με την ιερή «ασπίδα της Τροίας» του Αχιλλέα ,προστάτεψε τον βαρύτατα τραυματισμένο Έλληνα Βασιλιά Αλέξανδρο από τα καταιγιστικά τοξεύματα των Μαλλών,ενώ ο Λεοννάτος βγαίνει μπροστά να υπερασπίσει το σώμα του αρχηγού.
Οι Έλληνες Μακεδόνες που δεν ήθελαν να πολεμήσουν, βλέποντας τον αρχηγό τους με το βέλος καρφωμένο στο στήθος καταλαμβάνονται από ιερό μένος με τα κορμιά τους κυριολεκτικά γκρεμίζουν τις πύλες των τειχών ενώ άλλοι στήνουν …ανθρώπινες σκάλες και σκαρφαλώνουν για να φτάσουν στον τραυματισμένο βασιλιά σχηματίζοντας ένα φράγμα με τα κορμιά τους γύρω του μέχρι να έρθουν και οι υπόλοιποι που αλαφιασμένοι σφάζουν τους πάντες σε μια ακτίνα πολλών μέτρων γύρω από τον χτυπημένο Αλέξανδρο.
Πάνω στην ασπίδα με το βέλος καρφωμένο στον πνεύμονα τον
μεταφέρουν στο στρατόπεδο και ο ίδιος επιχειρεί να το αφαιρέσει με μαχαίρι
μόνος του μέχρι τελικά να παρέμβει , ο Αλκιβιάδης ο Κριτόβουλος, ο ίδιος ιατρός
που αφαίρεσε το βέλος από το μάτι του Φιλίππου στην πολιορκία της Μεθώνης.
Ο Πευκέστας κατά την επιστροφή του στην Περσέπολη τιμήθηκε 1ος απο τον Μέγα Βασιλέα με το χρυσο στέμμα και ανήκε στους εταίρους του Αλεξάνδρου. Επίσης διορίσθηκε σατράπης της επαρχίας της Περσίας. Πήρε μέρος στην κατά την Συμφωνία της Βαβυλώνας το 323 π.Χ., όσο και στην Συμφωνία του Τριπαράδεισου το 321 π.Χ.. για την ισομερή κατανομή της απέραντης Αυτοκρατορίας.
Πηγές
Αρριανός, Αλεξάνδρου Ανάβασις, vi. 9-11, Πλούταρχος, Παράλληλοι Βίοι, "Αλέξανδρος", 63, Διόδωρος ο Σικελιώτης, Βιβλιοθήκη, xvii. 99 B, Κούρτιος Ρούφιος, Historiae Alexandri Magni, ix. 5
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.