Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Ο ναός του Δία ή Καπιτώλιο


 








Ο Ναός του Δία (Optimus Maximus Capitolinus) στην Αρχαία Ρώμη, ο οποίος χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. .Ο Καπιτωλίνος Λόφος (Campidoglio, Monte Capitolino, λατ. Mons Capitolinus), μεταξύ της Αγοράς και του Πεδίου του Αρεως είναι ένας από τους επτά λόφους της Ρώμης. Ήταν η ακρόπολη των πρώτων Ρωμαίων.

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καλιγούλας μετέφερε στην Ρώμη το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός που φιλοτεχνήθηκε απο τον Φειδία το 430 π.χ. στον Ναό του Δία Optimus Maximus Capitolinus τον πιο σημαντικό από τους ναούς.  ο Ναός του Δία (Optimus Maximus Capitolinus) ο μεγαλύτερος και πιο εντυπωσιακός από τους Ναούς στην Αρχαία Ρώμη, ο οποίος Χτίστηκε τον 6 αιώνα π.Χ. από τον (Tarquinius Priscus), τον πρώτο ετρουσκικής καταγωγής Βασιλιά της Ρώμης.

Ο λόφος και ο ναός του Δία έγιναν τα σύμβολα της Ρώμης, της πρωτεύουσας του κόσμου όπου οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες υποκλίνονταν στον "Deo optimo maximo" Στον μεγαλύτερο και καλύτερο θεό !

Ναός του Διός του Στάτορος 8oς αι. π.Χ. (λατινικάΙovis ή Ιuppiter stator, ο θεός Γιούπιτερ -αντίστοιχος του Δία των Ελλήνων- που σταματά την οπισθοχώρηση και την ήττα), ήταν ένα ιερό στην πλαγιά του Καπιτωλίνου λόφου. Κατά τον Ρωμαϊκό μύθο τον ίδρυσε ο Ρωμύλος έπειτα από υπόσχεσή του κατά τη μάχη μεταξύ του Ρωμαϊκού στρατού και αυτού των Σαβίνων.

Κοντά στον λόφο υπάρχει και ο Ταρπήιος Βράχος, που χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εκτελέσεων για τους δολοφόνους και προδότες της Ρώμης, αφού καταδικάζονταν ρίχνονταν από τον γκρεμό.

Σύμφωνα με το μύθο ο Ταρπήιος Βράχος πήρε το όνομα του από μια Ρωμαϊκή γυναίκα που ονομάζονταν Tarpeia, η οποία κατά την διάρκεια πολιορκίας της Ρώμης από τους Σαβίνους, προσφέρθηκε να τους βοηθήσει να κατακτήσουν τον λόφο του Καπιτωλίου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμύλου, του θρυλικό ιδρυτή της Ρώμης.
Η Tarpeia ζήτησε κοσμήματα ως αντάλλαγμα για την προδοσία της, αλλά η Σαβίνοι αθέτησαν τον λόγο τους, την σκότωσαν και την πέταξαν από τον βράχο. Από τότε, προδότες της Ρώμης ρίχνονταν από αυτόν τον βράχο.

Πηγη wikipedia

Prof. Κωνσταντίνος Χουρίδης© 2021  Copyright all rights reserved
Author/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2021 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η πειθώ στον εαυτό μας και η μεταστροφή

Η πειθώ η θεότητα του λόγου, η κόρη του Ωκεανού   ειναι είναι ενα δυνατό συγκινησιακό συναίσθημα που πηγάζει απο την εσωτερική ανάγκη της αν...