Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Θώρακες και Ασπίδες


 
Το λίθινο μνημείο Νίκης με τις ανάγλυφες σε πωρόλιθο ασπίδες και θώρακες από τον 4ο αιώνα π.Χ. στο αρχαίο Δίον. Θεωρείται ότι ήταν αφιέρωμα από τον Μέγα Αλέξανδρο μετά από τη νίκη του επί των Περσών στον Γρανικό ποταμό (334 π.Χ.) 

Αργότερα, στον 4ο Μακεδονικό Πόλεμο (148 π.Χ.) όταν υπό τους πραίτωρες Κουίντο Καικίλιο Μέτελο και Λεύκιο Αιμίλιο Παύλο, ο Μέτελλος επιτυχημένος Ρωμαίος στρατηγός, νίκησε τον Ανδρίσκο (Φίλιππος ΣΤ΄ της Μακεδονίας)  στην 2η μάχη της Πύδνας και θριάμβευσε μεταφέροντας έργα τέχνης ως λάφυρα πολέμου στην αιώνια πόλη. Έτσι στον θρίαμβο του μετέφερε και τους χάλκινους ανδριάντες στη Ρώμη. 

Η ιδιαίτερη αγάπη του Αλεξάνδρου για το Δίον φαίνεται και από την επιθυμία του, που καταγράφηκε στη διαθήκη του, να χτιστεί εκεί ένας πολυτελής ναός του Διός.

Ο Στρατηλάτης για να τιμήσει τους 25 πεσόντες εταίρους στη μάχη του Γρανικού παρήγγειλε απο τον Λύσιππο να φιλοτεχνήσει χάλκινους ανδριάντες και να σταλθούν στα ιερά του Δίον. 

Το μνημείο σήμερα βρίσκεται στον κεντρικό πλακοστρωμένο δρόμο της αυτοκρατορικής εποχής ! (μεγάλες πλάκες από κροκαλοπαγή λίθο )

21. "Αγκώνα με αγκώνα (..) Οι "συγγενείς" του Βασιλιά σύσσωμοι συσπειρώθηκαν και εκτόξευσαν τα ακόντια τους στον Αλέξανδρο κι έπειτα άρχισαν τη μάχη εκ του συστάδην σώμα με σώμα  υπομένοντας τα πάντα αρκεί να σκότωναν τον Μέγα Στρατηλάτη. Εκείνος, μολονότι, εκτεθειμένος σε πολλούς και μεγάλους κινδύνους, δεν πίστευε οτι θα νικηθεί  από το πλήθος των εχθρών. Χτυπήθηκε δύο φορές στον θώρακα, μία στο κράνος και τρείς στην ασπίδα που είχε πάρει από τον ναό της Αθηνάς. Σε μια έξαρση ψυχικού σθένους αψηφούσε κάθε κίνδυνο. Μετά απ' αυτό έπεσαν και οι περισσότεροι από τους Πέρσες ηγέτες γύρω του, οι σπουδαιότεροι από τους οποίους ήταν ο Ατιζύης και ο Φαρνάκης ο αδελφός της γυναίκας του Δαρείου, καθώς και ο Μιθροβουζάνης ο ηγεμόνας των Καππαδοκών. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι σκοτώθηκαν οι περισσότεροι αξιωματούχοι και όλα τα περσικά τμήματα νικήθηκαν από τους Μακεδόνες, πρώτα αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή οι απέναντι από τον Αλέξανδρο και στη συνέχεια και οι υπόλοιποι. Έτσι, ο βασιλιάς, κατά κοινή ομολογία, πήρε το αριστείο ανδρείας και θεωρήθηκε ο πρωτεργάτης της νίκης, ενώ δεύτερο μετά απ' αυτόν δοξάστηκε για την ανδρεία του το ιππικό των Θεσσαλών, που εφάρμοσε εξαιρετική τακτική και αγωνίστηκε απαράμιλλα." "Διόδωρος"  


Kωνσταντίνος Χουρίδης

Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2021 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η πειθώ στον εαυτό μας και η μεταστροφή

Η πειθώ η θεότητα του λόγου, η κόρη του Ωκεανού   ειναι είναι ενα δυνατό συγκινησιακό συναίσθημα που πηγάζει απο την εσωτερική ανάγκη της αν...