Κυριακή 17 Απριλίου 2022

YOGA το νερό και η ευεργετικότητά του & χουρμάδες


Η Yoga αποτελεί το αρχαιότερο σύστημα ασκήσεων για την συνειδητή ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος και πνεύματος.

 





Ψυχή και πνεύμα ηρεμούν και ισορροπούν μέσω του αυτοέλεγχου των συναισθημάτων και του Σώματος. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην ορατότητα του εαυτού μας. Την αναγνώριση του αληθινού και ύψιστου όν. 

Το αληθινό και ύψιστο όν προσδιορίζουμε ως το καλό κομμάτι του εαυτού μας σαν την εικόνα του θεϊκού μέσα μας!


Η Yoga μας δείχνει τον δρόμο προς την αυτο-απελευθέρωση (αποδέσμευση). Και όταν καταφέρουμε να κυριαρχήσουμε το σώμα μας τότε ψυχή και πνεύμα θα απελευθερωθούν. 

Η βύθιση στα ενδόμυχα πετυχαίνει όταν δεν υπάρχουν εμπόδια και ενοχλήσεις στις σωματικές λειτουργίες!



Πίνετε 1,5 με 2,5 λίτρα νερού καθημερινά ώστε να αναπληρώνει τα σωματικά υγρά που χάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας

 για να βελτιώσετε την υγεία σας 

Το βασικό πλεονέκτημα όταν καταναλώνουμε οποιοδήποτε είδος υγρού είναι η ενυδάτωση

  • Ενυδάτωση: Μετά τη γυμναστική, το σώμα χρειάζεται άμεσα ενυδάτωση. Η κατάποση δροσερών υγρών απορροφάται πολύ πιο γρήγορα από το κυκλοφορικό σύστημα με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η ενυδάτωση του σώματος.

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι απαραίτητη για να είστε υγιείς, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του.

η καλύτερη ένδειξη για να δούμε αν πίνουμε αρκετό νερό είναι τα ούρα.

Αν έχουν σκούρο χρώμα σημαίνει ότι δεν πίνετε αρκετό νερό ενώ αν είναι ανοιχτόχρωμα αυτό σημαίνει ότι πίνετε αρκετό νερό. 

Να θυμάστε ότι τα ούρα κατά τις πρωινές ώρες (μόλις ξυπνάτε) είναι σχετικά πιο σκούρα. Άλλος ένας τρόπος για να καταλάβετε ότι χρειάζεστε ενυδάτωση είναι η δίψα. Όταν το σώμα μας, μας ενημερώνει ότι διψάμε πρέπει να πιούμε νερό ανεξάρτητα αν το νερό θα είναι ζεστό ή κρύο.

Το νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μετά τη γυμναστική και μας ενυδατώνει πιο γρήγορα καθώς το κυκλοφορικό σύστημα το απορροφά πιο εύκολα. 

  • Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών
  • Αποβάλλει τις τοξικές ουσίες
  • Ανακουφίζει από τον πόνο και τη φλεγμονή
  • Ανανεώνει δέρμα και τα μαλλιά 
  • Διατηρεί τα ομαλά επίπεδα υγρασίας στους οφθαλμούς την ρινική κοιλότητα και του στόματος
  • Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα
  • Μειώνει την κατακράτηση υγρών από το υπερβολικό νάτριο και εξισορροπεί τους ηλεκτρολύτες που βοηθούν τον έλεγχο της πίεσης του αίματος

Αν είναι δύσκολο για σας να πίνετε νερό επειδή είστε συνηθισμένοι να πίνετε ροφήματα όπως χυμό, καφέ και σόδα, θα πρέπει να περάσετε ένα είδος διαδικασίας «αποτοξίνωσης» και να συνηθίσετε το σώμα σας στο πόσιμο νερό. 

Δεν συνίστανται παγωμένα υγρά αλλά ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος που δεν σοκάρει το εσωτερικό του οργανισμού μας καθώς και δεν επηρεάζει την θερμοκρασία των ζωτικών οργάνων.

Ένας τρόπος για να πίνετε περισσότερο νερό είναι να βοηθήσετε το σώμα σας να παράγει περισσότερο ιδρώτα. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της έντονης άσκησης.

  • Ο καλύτερος χρόνος για να πιείτε νερό είναι με άδειο στομάχι, είναι μόλις σηκωθείτε το πρωί, προτού να φάτε τίποτα.
  • Εάν έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε, αποφύγετε το πόσιμο νερό κοντά στην ώρα που είναι για να πέσετε για ύπνο.


 Y.S. οι σύγχρονες μελέτες και οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι αμέσως μόλις ξυπνάμε είναι καλό να πίνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό γιατί το σώμα έχει αφυδατωθεί κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Το χλιαρό νερό θέτει και πάλι σε ετοιμότητα τα βασικά όργανά του.
Επίσης βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου, στην καλύτερη πέψη των τροφών, κάνει καλό στην εμφάνιση του δέρματος και προσφέρει ενέργεια και ενυδάτωση.
Οι ειδικοί λένε πως ένα ποτήρι χλιαρό νερό με μερικές σταγόνες από φρέσκο λεμόνι προσφέρουν στον οργανισμό σωστή ποσότητα ηλεκτρολυτών, οι οποίοι ενυδατώνουν το σώμα. 

Θεωρείται πως το χλιαρό νερό με λεμόνι μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους, επιταχύνοντας το μεταβολισμό. «Στην Κίνα αν σε δουν να πίνεις παγωμένο νερό κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς αρνητικά», λέει ο Nicole Liu που είναι φανατικός οπαδός του δόγματος ότι το να πίνεις ζεστό το νερό είναι θεραπευτικό για την υγεία. 

Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική το ζεστό νερό προάγει την αρμονία ενώ το κρύο πόσιμο νερό αποδιοργανώνει τον οργανισμό και τον βγάζει εκτός λειτουργίας. Επίσης παγώνει τον εγκέφαλο και τα δόντια. «Σε ότι έχει να κάνει με το σώμα το κρύο νερό μειώνει την καλή κυκλοφορία του αίματος και κάνει να όργανα να υπολειτουργούν», λέει ο Mee Lain Ling, εγγεγραμμένος γιατρός της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής.
Αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά πιστεύεται ότι οι Κινέζοι έβραζαν από το 1949 το νερό που έπιναν γιατί με αυτό τον τρόπο ήθελαν να σκοτώσουν τα μικρόβια και τα παράσιτα. 

Συμβουλές ενυδάτωσης...

  • Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και χυμών είναι εξαιρετικός τρόπος να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας.
  • Πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και περισσότερο αν γυμνάζεστε.
  • Αν γυμνάζεστε, πίνετε νερό πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  • Προσέχετε να θυμίζετε στα παιδιά να πίνουν νερό, ιδιαίτερα αυτά που παίζουν και αθλούνται σε ζεστό περιβάλλον ή φορούν ζεστά ρούχα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους.
  • Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Επίσης να έχετε στο αυτοκίνητο ένα μπουκάλι νερό για ώρα ανάγκης.
  • Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν πάτε για ύπνο και άλλο ένα μόλις σηκωθείτε. Οκτώ ώρες είναι μεγάλο διάστημα για να μείνει το σώμα χωρίς νερό.
  • Πίνετε κατά προτίμηση νερό παρά άλλα ποτά ενυδάτωσης όπως καφέδες, αναψυκτικά, φρουτοποτά.
  • Η καφεΐνη και το αλκοόλ έχουν διουρητική δράση και επιτείνουν την απώλεια υγρών. Φροντίστε να αναπληρώνετε αυτή την επιπλέον απώλεια.
  • Τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα ουσιαστικά αφυδατώνουν το σώμα, γιατί χρησιμοποιούν περισσότερο νερό από όσο παρέχουν, το ίδιο κάνουν και τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Μην περιμένετε να διψάσετε μέχρι να πιείτε νερό. Η δίψα είναι σημάδι της αφυδάτωσης.
  • Πίνοντας νερό που έχει καθαριστεί, είναι ο καλύτερος τρόπος να παραμένετε ενυδατωμένοι... Το νερό είναι η καλύτερη μέθοδος ενυδάτωσης !!!

Νερό & άσκηση
Τα άτομα που ασκούνται πολύ πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το νερό που καταναλώνουν είναι σε επαρκή ποσότητα, αφού η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του οργανισμού. Οι μικρές απώλειες υγρών που δεν αναπληρώνονται, μπορεί να εμποδίσουν την απόδοση, ενώ οι μεγάλες απώλειες μπορεί να προκαλέσουν θερμοπληξία ή και θάνατο.
Όταν η θερμοκρασία μας ανεβαίνει, κατά τη διάρκεια της άσκησης για παράδειγμα, χάνουμε μεγαλύτερες ποσότητες νερού μέσω του ιδρώτα. Σε μία ώρα εντατικής άσκησης το σώμα μας μπορεί να χάσει ακόμη και ένα λίτρο νερό ή περισσότερο. Αν δεν αναπληρώσουμε αυτό το νερό και το σώμα μας δεν μπορεί να κατεβάσει τη θερμοκρασία του, τότε μπαίνουμε σε κατάσταση αφυδάτωσης.Η δίψα στη διάρκεια της έντονης άσκησης είναι αναξιόπιστος δείκτης απώλειας νερού, αφού ο μηχανισμός της δίψας υπολείπεται χρονικά της πραγματικής ανάγκης. Είναι λοιπόν σημαντικό να πίνει κανείς νερό πριν αισθανθεί δίψα. 

χουρμάδες και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

 

Ο ΧΟΥΡΜΑΣ μια πηγή ενέργειας. Οι χουρμάδες έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και αποτελούν μεγάλη πηγή φυτικών ινών, καλίου και σιδήρου, ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι οι καρποί του φοινικόδεντρου και η καταγωγή τους είναι η Περσία. Είναι φρούτα με γλυκιά γεύση, διαθέτουν μεγάλη ενεργειακή αξία και τα καταναλώνουμε συνήθως αποξηραμένα. Οι χουρμάδες αποτελούν τη βασική τροφή των βεδουίνων, οι οποίοι ταξιδεύουν επί μέρες μέσα στην έρημο και χρειάζονται τροφές με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο.

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι οι χουρμάδες ενισχύουν την γονιμότητα. Σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι αυτό είναι αλήθεια. Οι χουρμάδες αυξάνουν την παράγωγη σπέρματος, δρουν ορμονικά με την έκκριση τεστοστερόνης και περιέχουν αφροδισιακές ιδιότητες.

Είναι πολύ καλή πηγή καροτενοειδών, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου και φυτικών ινών. Περιέχουν άλατα, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας ακόμα και κατά του καρκίνου. Επίσης, το κάλιο που περιέχουν βοηθάει τον οργανισμό μας στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία της καρδιάς. Ο χουρμάς είναι εύγευστος και θρεπτικός, καθώς περιέχει μέχρι 70% σάκχαρο.(γλυκόζης και φρουκτόζης.) Γι' αυτό αναπληρώνει την χαμένη ενέργεια και αναζωογονεί αμέσως τον οργανισμό και ικανοποιεί την πείνα. Άλλωστε, αποτελούν τη βασική τροφή των βεδουίνων, οι οποίοι ταξιδεύουν επί μέρες μέσα στην έρημο και χρειάζονται τροφές με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι χουρμάδες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης LDL από το έντερο. Οι αδιάλυτες και οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν, βοηθούν στην κάθαρση του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθώντας το έντερο να εργάζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η σημαντική ποσότητα μαγνησίου που περιέχουν τους καθιστά πολύτιμη τροφή για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, αρθρίτιδας, νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονή. Το μαγνήσιο βοηθά, ακόμη, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως και το κάλιο, που επίσης περιέχεται άφθονο στους χουρμάδες. Και τα δύο στοιχεία προσφέρουν προστασία έναντι εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου.Οι χουρμάδες είναι επίσης πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και βιταμίνη Κ. Επιπλέον, οι τανίνες που περιέχουν, έχουν αντι-μολυσματικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-αιμορραγικές ιδιότητες.Οι χουρμάδες τρώγονται συνήθως σκέτοι, καθώς είναι εξαιρετικά εύγευστοι.Το γεγονός ότι προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών τα καθιστά απαραίτητα στη διατροφή μας.Οι χουρμάδες είναι πολύ αποτελεσματική φυσική θεραπεία κατά της γήρανσης, αλλά επίσης είναι και μια φυσική θεραπεία για τον πονοκέφαλο, καταπραΰνει τα νεύρα.Οι χουρμάδες έχουν την ικανότητα να ενισχύουν το σώμα, να μειώνουν τη χοληστερόλη, να προστατεύουν το στομάχι από παράσιτα και βακτήρια και να ρυθμίζουν την πέψη.



Kωνσταντίνος Χουρίδης

Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2020 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.GA for ever 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η πειθώ στον εαυτό μας και η μεταστροφή

Η πειθώ η θεότητα του λόγου, η κόρη του Ωκεανού   ειναι είναι ενα δυνατό συγκινησιακό συναίσθημα που πηγάζει απο την εσωτερική ανάγκη της αν...