🇬🇷
Ave Magna Grecia Imperator notum est mundo Alexander Graecus Macedonicus (λατ)
Χαῖρε Μέγα Ἕλλην Αὐτοκράτωρ ὅλου τοῦ κόσμου Ἀλέξανδρε Μακεδών της Ἑλλάς(μτφ)
Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα να φωτογραφίσω τον Μέγα Στρατηλάτη της Οικουμένης διότι το μέγαρο ήταν κλειστό και δεν βρήκα κάποια είσοδο επισκεπτών.Σαν αυτή την πανέμορφη προτομή θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλες και να κοσμούν διάφορα σημεία του Νομού Πιερίας. Για παράδειγμα. Το πολιτιστικό ιστορικό κέντρο της πόλης της Κατερίνης.Nα γίνεται πόλος έλξης θαυμασμού του Μέγα Έλληνα Μακεδόνα Στρατηλάτη. Ας σμιλευτούν περισσότερες και ας τοποθετηθούν σε όλα τα σημεία της Πιερίας. Θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι για την Μακεδονία μας και τον Μέγα Αλέξανδρο.Στο Δίον , τον θρησκευτικό τόπο όπως θεωρούσαν οι Έλληνες Μακεδόνες, στον λατρευτό βωμό του Ολυμπίου Διός όπου έκανε τις θυσίες του πριν την εκστρατεία του στην Ανατολή.Στο πέρασμα του προς το παλάτι των Αιγών (Βεργίνα). Ανακαλύπτονται τα τελευταία χρόνια τύμβοι εδώ τύμβοι εκεί και βλέπουμε πως μαζεύονται διάφοροι και επικρατεί ενα πανδαιμόνιο ότι κάτι τρομερό θα βγει και έπειτα ομίχλη, έτσι κι εδώ συσσωρεύεται μια δυσοσμία από πνιγμένες και άκυρες θεωρίες για "ποίο" πρόσωπο κείτεται στον τάδε τύμβο και τι θα αποκαλύψουν πριν αποκομίσουν κράτη και αρχαιοκάπηλοι από τον αληθινό θησαυρό.Είναι η κληρονομιά του λαού και του έθνους. Δεν ανήκει σε κανέναν. ας αφήσουν τις θεωρίες γνωστικές και επιστημονικές και ας επιτρέψουν να αναστηλώνονται μνημεία τουλάχιστον τα ανδρεία προς τιμήν των απογόνων.Για να συνεχίζεται η Ιστορία. Για να γνωρίζουν οι νεότεροι.Ave Magna Grecia Imperator notum est mundo Alexander Graecus Macedonicus
Άμμων η αιγυπτιακή θεότητα, της οποίας το όνομα σημαίνει «κρυμμένος». Ο θεός των Θηβών. Γύρω στο 2000 π.Χ. ταυτίστηκε με το θεό ήλιο της Ηλιούπολης και αναγνωρίστηκε βασιλιάς των θεών και δημιουργός όλων των πλασμάτων.Χαρακτηριστικό του έμβλημα στην περικεφαλάια ήταν το χρυσοσκάλιστο στρογγυλό κόσμημα του λέοντος κεφαλής, απόδειξη της καταγωγής του απο τον ημίθεο Ηρακλη και Αχιλλέα που πάνω του ορθώνονταν δυο φτερά. Στην μπροστινή όψη των πλευρών ήταν προσκολλημένος ο δίσκος του Ήλιου. Το ιερό ζώο της θεότητας αυτής ήταν το κριάρι, που ήταν σύμβολο εξουσίας και μεγάλης δύναμης.
Ο Μέγας Αλέξανδρος απεικονίζεται σε αρχαία νομίσματα ως «δικέρατος» βασιλιάς.Οι Αιγύπτιοι τον έστεψαν Φαραώ στην Μέμφις.
Στο μαντείο του Αμμωνα στην ερημο Σίβα στο ιερό του Διός οι ιερείς χαρακτηρισαν τον Μεγα Αλεξάνδρου, ως γιος του Άμμωνα, εξ ονόματος του θεού
Ένας ήρωας , ένας "Έλλην" της Μακεδονίας που αποτελεί σημείο αναφοράς της αρχαίας και ύστερης Ιστορίας. Σχεδόν ημίθεος , ως γιός του Άμμων και με νόμιμο πατέρα τον Βασιλιά Φίλιππο τον Β τον ισχυρότερο στρατηγό, ο Αλέξανδρος ο δοξασμένος σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο με απίστευτη λατρεία και τιμή στο πρόσωπό του κατάφερε το απροσδόκητο, να κατακτήσει πεζός την Άπω Ανατολή. Πέρασε στο Πάνθεον από τους Διαδόχους του Περδικκα Σέλευκο Πτολεμαίο έως τους Επίγονους Δημήτριο Πολιορκητή Κάσσανδρο Αντίγονο (εταίρους) καθώς και των συγγενών του Πύρρο, Ηρακλή, Ολυμπιάδα Θεσσαλονίκη Κλεοπάτρα και των όμοιων στρατηγών από Αννίβα τον Καρχηδόνιο τους Ρωμαίους Σκηπίων, Ιούλιο Καίσαρα έως τον Καρακάλλα. Για αιώνες τιμήθηκε όσο κανείς άλλος.
Όπως ο 'Ηλιος σκορπάει με τις αχτίδες του την ζωογόνο αίσθηση της χαράς και νιότης των χρωμάτων και της μουσικής έτσι και το σύμβολο της ασπίδας του φρόντισε να συσπειρώσει λαούς και να τον μιμηθούν αμέτρητοι βασιλείς και απλοί θνητοί...τον βοήθησε η ακλόνητη πίστη στον εαυτό του. Η ανεξήγητη υπέρτατη θαυματουργή δύναμη να χειραγωγεί λαούς και φυλές της τότε γνωστής υφηλίου).
Η αγάπη του για την Ελληνική Ιστορία των ηρώων και των πολεμιστών και η ανεξάντλητη δύναμη των Θεών του...!
«Ἦλθεν ὁ τράγος ἕως τοῦ κριοῦ…» (P.G. 48, 893-894).ἐνῷ λέγοντας τράγος ἐννοεῖ τὸν Ἀλέξανδρο τὸν Μακεδόνα (P.G. 56, 383).Καὶ εἶπε: … 21. «Ὁ τράγος τῶν αἰγῶν εἶναι ὁ βασιλιὰς τῶν Ἑλλήνων (ὁ Μέγας Ἀλέξανδρος) καὶ τὸ μεγάλο κέρατο, τὸ ὁποῖο βρισκόταν ἀνάμεσα στὰ μάτια του, αὐτὸς εἶναι ὁ πρῶτος καὶ πιὸ σπουδαῖος βασιλιὰς τῶν Ἑλλήνων. Ο Μέγιστος ημών ο υιός του Άμμων ο Αλέξανδρος ο Μακεδών με την λεοντή του Ηρακλή στην μάχη της Ισσού το 333 π.Χ
απ την μαρμάρινη Σαρκοφάγο του Αλεξάνδρου προς τιμήν του στη Σιδώνα τη φοινικική ( Λίβανος )
*ΥΓ Φοίνικες (σημερινή Λίβανος) ήταν αρχαίος ελληνικός λαός με ίδιο αλφάβητο εκτός των φωνηέντων. Ο εθνάρχης των Φοινίκων ήταν ο Φοίνιξ Ελληνικό φύλο.Τύρος και Σιδώνα.
ΟΤΙ ΔΕ ΛΥΝΕΤΑΙ ΚΟΒΕΤΑΙ....
απόσπασμ. άρθρο 13/7/23 "Ελλειψη εκτίμησης και σεβασμού"
Η ανιδιοτέλεια και ο αλτρουισμός που πηγάζει απο την ιδέα μιας ατομικής προσπάθειας να ωθήσει την συλλογική ικανοποίηση προς κοινο όφελος μιας κοινωνικής ομάδας ειναι μια λεπτή γραμμή την οποία όταν υπερβούν η ασέβεια ο χλευασμός η συκοφαντία και η ζηλοφθονία και δεν εκτιμάται η προσωπικότητα του θηριοδαμαστή στο βαθμό που έπεται τότε η σχέση πρέπει να λύνεται σαν τον γόρδιο δεσμό χωρίς παρελκόμενα. Κάθε δράση έχει και αντίδραση.
Η δράση είναι αυτή που φαίνεται και αξιολογείται και η αντίδραση είναι αυτή που πολλές φορές δικαιώνει ή τιμωρεί ανάλογα το μέγεθος της αντίληψης του εκάστοτε εκθέτη.
Η εμπειρία διδάσκει . Η μελέτη ακονίζει. Η γνώση διευρύνει.
Ο γόρδιος δεσμός, για όσους τυχόν δε θυμούνται την ιστορία, ήταν ένας περίπλοκος δεσμός (κόμπος) από φλοιό κρανιάς που έδενε το άρμα του Γόρδιου, πατέρα του Μίδα και αρχαίου βασιλέα της Φρυγίας
Όταν έφτασε στην περιοχή ο Μέγας Αλέξανδρος, είδε τον δεσμό, όπου κανένας δε μπορούσε να τον λύσει και δίνοντας μια απλή λύση σε ένα περίπλοκο -αν όχι άλυτο- πρόβλημα, έκοψε το γόρδιο δεσμό με το σπαθί του.
Ave Imperator
Ιούλιος Καίσαρας ο Μέγας Στρατηγός ο 1ος δικτάτορας της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και Αυτοκρατορίας όπου η Senatus Romanus (Σύγκλητος) με ειδικό διάταγμα του επέτρεψε να φορά δάφνινο στεφάνι. Ο άνθρωπος που είχε διασχίσει πρώτος με τις ρωμαϊκές λεγεώνες τον Ρήνο και το στενό της Μάγχης, (58-52 π.Χ. )
Το 68 π.Χ. σε ηλικία 32 ετών όταν υπηρετούσε στα Γάδειρα (Κάδιξ) της Ισπανίας είδε στο ιερό του Ηρακλή τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αναφώνησε: «Στην ηλικία
μου ο Αλέξανδρος ήταν κοσμοκράτορας, ενώ εγώ τίποτα που ν' αξίζει δεν έκανα ακόμη»
«Κι όταν θα φθάσεις στην ακμή σου, Καίσαρ πια· έτσι περιωνύμου ανθρώπου σχήμα όταν λάβεις, τότε κυρίως πρόσεξε σα βγεις στον δρόμον έξω, εξουσιαστής περίβλεπτος με συνοδεία, αν τύχει και πλησιάσει από τον όχλο κανένας Aρτεμίδωρος, που φέρνει γράμμα, και λέγει βιαστικά «Διάβασε αμέσως τούτα, είναι μεγάλα πράγματα που σ’ ενδιαφέρουν»,
μη λείψεις να σταθείς...». Κ.Καβάφης
Διασχίζοντας την αρχαία κεντρική οδό, (μήκους 670 μ.) πλακοστρωμένη στην αυτοκρατορική εποχή με μεγάλες πλάκες από κροκαλοπαγή λίθο, ανήκει στον κλασικό-ελληνιστικό πολεοδομικό ιστό.
Το σύμπλεγμα του Λυσίππου
Η περίφημη φέροπλος ζωφόρος
(μνημείο των ασπίδων)
Δίον τέλη 4ου αιωνα π.Χ.οι πεσόντες εταίροι
Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν το αριστούργημα του Λυσίππου, που έγινε με εντολή του Αλέξανδρου και τοποθετήθηκε στο Δίον. Παρίστανε τους 25 έφιππους εταίρους που έπεσαν στην μάχη του Γρανικού ποταμού 334π.χ.
Αργότερα, ο Ρωμαίος πραίτορας Καικίλιος Μέτελλος Μακεδονικός όταν υποδούλωσε την Μακεδονία επι Ανδρίσκου στον Δ΄ Μακεδονικό πόλεμο 146 π.Χ. και μετέφερε τους χάλκινους ανδριάντες στη Ρώμη. Το Δίον μετατράπηκε σε Roman provinz και έπειτα Ρωμαικη αποικία επι Αυγουστου το 30 π.Χ. με την ονομασία Colonia Augusta Dienses.
Η ιδιαίτερη αγάπη του Αλεξάνδρου για το Δίον φαίνεται και από την επιθυμία του, που καταγράφηκε στη διαθήκη του, να χτιστεί εκεί ένας πολυτελής ναός του Διός.
Επίσης στο ίδιο μέρος ο Μέγας Αλέξανδρος επικαλέστηκε τη βοήθεια του ύψιστου των θεών το 335 π.Χ. , πραγματοποιώντας την πανηγυρική ετοιμασία της εκστρατείας του στην Ασία.
ΥΓ. Στην δεξιά εικόνα βλέπουμε ότι έχει απομείνει στη θέση του ναού Ολύμπιου Διός και στη διπλανή εικόνα η θέση όπου δένονταν τα βοοειδή πριν τη θυσία. Στον βωμό του Διός έκαναν μεγαλοπρεπείς θυσίες οι βασιλείς της Μακεδονίας για να τιμήσουν τον πατέρα των θεών στο μεγάλο πανηγύρι των «εν Δίω Ολυμπίων». Στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. η τοπική γιορτή του Δίου απέκτησε παμμακεδονικό χαρακτήρα και η λατρεία του Ολυμπίου Διός έγινε η «εθνική» λατρεία των Μακεδόνων.
Prof. Κωνσταντίνος Χουρίδης© 2022 Copyright all rights reserved
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2022 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.