Έννομα αγαθά
Αποστολή του Ποινικού δικαίου είναι να προστατεύσει με όπλο της ποινής θεμελιώδεις αξίες της κοινωνίας απολύτως απαραίτητες για την ομαλή κοινωνική συμβίωση και να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη.
Το δικαίωμα στη ζωή είναι θεμελιώδες δικαίωμα για την ανθρώπινη ύπαρξη.[2][1] Προστατεύεται στο 2ο άρθρο του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ενότητα της Αξιοπρέπειας: «1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στη ζωή. 2.Κανείς δεν μπορεί να καταδικασθεί στην ποινή του θανάτου ούτε να εκτελεσθεί».[3] Είναι ευρέως αναγνωρισμένο στο 3ο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια».[4][5] Στο άρθρο 6 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Πολιτικά Δικαιώματα αναγνωρίστηκε το «εγγενές δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζήσει. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να προστατεύεται από το νόμο. Κανείς δεν θα αποστερηθεί τη ζωή του αυθαίρετα».[6]
Το δικαίωμα στη ζωή είναι η πεποίθηση που έχει ένα ον ότι έχει το δικαίωμα να ζει και, ειδικότερα, ότι δεν πρέπει να σκοτωθεί ούτε από άλλη οντότητα ούτε από την κυβέρνηση.[7] Αναφέρεται συχνά σε ζητήματα σχετικά με την επιβολή θανατικής ποινής, τις πολεμικές ενέργειες, τις εκτρώσεις, την ευθανασία, την αστυνομική βία, τις ανθρωποκτονίες και τα δικαιώματα των ζώων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.