Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Ο θεμέλος λίθος του Augustinerhof

 Κάποτε συζητούσα με έναν φίλο Γερμανό μηχανικός στο επάγγελμα στα ωραία χρόνια για την πλούσια αρχιτεκτονική του τόπου. Περπατούσαμε συχνά στην παλιά πόλη στα μεσαιωνικά γεφύρια της πόλης που ήταν χτισμένα στο 1480. Εκεί αντίκριζα κάθε φορά μια εικόνα που δεν ταίριαζε στην αισθητική αλλά και στην καθημερινότητα. Ένα εγκατελελλειμένο τεράστιο συγκρότημα από προπολεμικές εγκαταστάσεις εργοστασίων αποθηκών.Μου εξηγούσε ότι το κτίριο λειτουργούσε μέχρι το 1973 ως αποθηκευτικός χώρος των τοπογραφικών του εκδοτικού οίκου Willmy. Για τον οποίο βεβαίως εργάστηκα εντελώς συμπτωματικά στην εισαγωγή δεδομένων μεταξύ 1990-1992.

Έκτοτε για περισσότερα απο 15 χρόνια βρίσκονταν στην εγκατάλειψη.

- Μου απαντά: Κώστας για να αλλάξει η δομή ενός χώρου και να γίνει λειτουργικός, ασφαλής, όμορφος προσβάσιμος ελεγχόμενος προσιτός θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση.
-Δηλαδή;
- Κατεδάφιση , ανακύκλωση, και ανοικοδόμηση με νέα σχέδια μελετημένα ανθρώπινα φιλικά προς το περιβάλλον.
Απο σοβαρούς ανθρωπους και σοβαρούς επιστήμονες.
Αργότερα έμαθα ότι είχε πάρει μέρος σε διαγωνισμό και είχε αναλάβει την αναδιάρθρωση της περιοχής η οποία θεμελιώθηκε το 2018.

Νουθεσία: Για να αλλάξει ένας τόπος


Κατά τον Μεσαίωνα, στη θέση του σημερινού Augustinerhof βρισκόταν ένα αυγουστιανό μοναστήρι. Το μοναστήρι διαλύθηκε και τα κτίρια κατεδαφίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Μέχρι το 1973, μέρος του χώρου στέγαζε τα τυπογραφικά έργα του εκδοτικού οίκου Willmy.
Μετά από αυτό, η περιοχή παρέμεινε αχρησιμοποίητη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 1989, ο Πέρσης έμπορος Mohammad Abousaidy απέκτησε το ακίνητο. Ο Abousaidy και ο σύμβουλος κτιρίου εκείνη την εποχή, Walter Anderle, σχεδίασαν ένα εντυπωσιακό κτίριο στην τοποθεσία και παρουσίασαν το σχέδιο του αρχιτέκτονα Helmut Jahn το 1991. Ένα δημοψήφισμα το 1996 σφράγισε το τέλος του σχεδίου Jahn. Ο επενδυτής χρεοκόπησε και το ακίνητο κατασχέθηκε.
Το 2007 ο όμιλος alpha αγόρασε την περιοχή. Σε έναν πολεοδομικό διαγωνισμό το 2008, επικράτησε το σχέδιο του Βερολίνου αρχιτέκτονα Volker Staab. Ο Volker Staab είχε ήδη υλοποιήσει το Μουσείο Neues και το Sebalder Höfe στη Νυρεμβέργη. η τοποθέτηση του θεμελίου λίθου για τη νέα ανάπτυξη της περιοχής Augustinerhof στη Νυρεμβέργη θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 2018 στις 3 μ.μ.




Μὲ τιμή
Κωνσταντῖνος Ε Χουρίδης

Prof. Κωνσταντίνος Ε.  Χουρίδης© 2023 Copyright all rights reserved

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2018-2023 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η πειθώ στον εαυτό μας και η μεταστροφή

Η πειθώ η θεότητα του λόγου, η κόρη του Ωκεανού   ειναι είναι ενα δυνατό συγκινησιακό συναίσθημα που πηγάζει απο την εσωτερική ανάγκη της αν...