Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Ιδιοδεκτικοτητα


ιδιοδεκτικότητα


Ερμηνεία:

Η ιδιοδεκτικότητα ή κιναισθησία  είναι η αίσθηση που μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε την τοποθεσία, την κίνηση και τη δράση των τμημάτων του σώματος. Περιλαμβάνει ένα σύνολο από αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντίληψης της θέσης των αρθρώσεων  και της κίνησης, της μυϊκής δύναμης και της μυικής προσπάθειας. 

Αυτές οι αισθήσεις προκύπτουν από σήματα αισθητικών υποδοχέων, που υπάρχουν στους μυς, το δέρμα και τις αρθρώσεις και από τα κεντρικά σήματα που σχετίζονται με το κινητικό σύστημα. Η ιδιδεκτικότητα  μας επιτρέπει να κρίνουμε τις κινήσεις των άκρων και τις θέσεις τους, τη δύναμη, τη βαρύτητα, τη δυσκαμψία και το ιξώδες. 

Συνδυάζεται με άλλες αισθήσεις για τον εντοπισμό εξωτερικών αντικειμένων σε σχέση με το σώμα και συμβάλλει στην αντίληψη της εικόνας του σώματος. Η ιδιδεκτικότητα είναι στενά συνδεδεμένη με τον έλεγχο της κίνησης.


 Πρόκειται για την αίσθηση της κίνησης και της θέσης του σώματος στο χώρο. Τον όρο της ιδιοδεκτικότητας περιέγραψε αρχικά ο σερ Τσαρλς Σκοτ Σέρινγκτον, βρετανός νευροφυσιολόγος, ιστολόγος, βακτηριολόγος, και παθολόγος στις αρχές του 1900. 

Η ιδιοδεκτικότητα είναι η έκτη αίσθηση που μας επιτρέπει να καθορίσουμε τη θέση, την ταχύτητα και την κατεύθυνση των μελών του σώματός μας και βοηθάει τον εγκέφαλο να οδηγήσει τις κινήσεις μας.

Ωστόσο η ιδιοδεκτικότητα χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  1. Αυτή που σχετίζεται με τη θέση του σώματος και των αρθρώσεων στο χώρο.
  2. Αυτή που καλείται κιναισθητική συνειδητοποίηση και είναι η ικανότητα ελέγχου των κινήσεων των αρθρώσεων.

“Οι ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας συντελούν στη νευρομυϊκή συναρμογή μέσω της εκμάθησης της σωστής θέσης ισορροπίας του σώματος. Η αίσθηση της θέσης των αρθρώσεων, αναπτύσσει την αυτοματοποίηση της κίνησης και την αντίληψη για τη θέση και ισορροπία του σώματος. Όταν η αίσθηση της ιδιοδεκτικότητας αυξάνεται κατά 50% η πιθανότητα τραυματισμού μειώνεται κατά 80%” αναφέρει ο Γεώργιος Σκόλιας στο βιβλίο του Προπόνηση ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας (εκδόσεις Αθλότυπο). Η ιδιοδεκτικότητα κάνει το σώμα λιγότερο επιρρεπές σε συχνούς τραυματισμούς. Ενισχύει την σπονδυλική στήλη, την πλάτη και τους κοιλιακούς ενώ παρέχει υποστήριξη σε αστραγάλους, γόνατα και αρθρώσεις του ισχίου. Τέλος, επειδή το σώμα αναγκάζεται να επιστρατεύσει περισσότερους μύες για να σταθεροποιηθεί με αυτό τον τρόπο καίγονται περισσότερες θερμίδες. 


Ασκήσεις Ιδιοδεκτικότητας άνω άκρων

1 Στήριξη με τα χέρια σε fit ball, σε ασταθή επιφάνεια, σε bosu ή δίσκο ισορροπίας

2 Push ups με τα χέρια σε fit ball σε ασταθή επιφάνεια, σε bosu ή δίσκο ισορροπίας

Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας κάτω άκρων

1 Ισορροπία στο ένα πόδι με το πέλμα στο έδαφος

2 Ισορροπία στο ένα πόδι σε ακροστασία

3 Ισορροπία σε bosu με τα δύο πόδια ή με το ένα πόδι και εναλλαγές

4 Προβολές 

5 Ημικαθίσματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η πειθώ στον εαυτό μας και η μεταστροφή

Η πειθώ η θεότητα του λόγου, η κόρη του Ωκεανού   ειναι είναι ενα δυνατό συγκινησιακό συναίσθημα που πηγάζει απο την εσωτερική ανάγκη της αν...