Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Πίστη

Η τόσο σύντομη και μικρή λέξη που παγκοσμίως συνοδεύεται ως ευχή. Χωρίς την πεποίθηση ότι κάτι ανώτερο υπάρχει απο τον άνθρωπο μια άνωτερη δύναμη πέρα απο τον πλανήτη μας η νοημοσύνη του ανθρώπου παραμένει κενή.

Ὅταν ἐχομεν Πίστην γεμίζομεν αἰσιοδοξία καὶ εὐτυχία γιατί ἡ ἐλπίδα δρὰ στὸ μυαλό τοῦ ἀνθρώπου ὡς κινητήρια δύναμη ὅτι ποτὲ ἡ "δύναμις" δὲν θὰ ἀφήσει τὴν καλοπροαίρετη σκέψη τοῦ ἀνθρώπου ἀνεκπλήρωτη." 
            Πίστη...δύναμη....κουράγιο...ελπίδα!

Ωστόσο καμμία Πίστη δεν κατατάσσεται σε καλή ή κακή όταν Σε αυτόν που πιστεύουμε εξυπηρετεί το κοινό καλό όλων των επίγειων όντων.
Φυσικά και οι αρχαίοι ημών γνώριζαν πολύ καλύτερα την ύπαρξη των ανώτερων δυνάμεων όπως οι προσωκρατικοί εξού και η ανωτερότητα της Σκέψης και της Σοφίας εκείνη την εποχή άκμαζε σε τέτοιο βαθμό με την Σωκρατική την Πλατωνική και την Αριστοτελική όπου σχεδόν όλες είχαν επίκεντρο την ηθική και μεταφυσική και η επιρροή ήταν τόσο μεγάλη και διάχυτη που τις ίδιες θεότητες υιοθέτησαν οι Ρωμαίοι ακολουθώντας την Στωϊκή Φιλοσοφία με τον Φιλλέληνα Αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο να αποθεώνει την Αρετή ως βασικό αγαθό στην ζωή παρ΄ όλες τις αντιθέσεις με τον Επικουρισμό οι οποίοι υποστήριζαν την γνώση και την ηδονή με όποιες ομοιότητες με τους Πυθαγόρειους στον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας οι οποίοι με βεβαιότητα θεωρούσαν την αριθμητική πυλώνα της ψυχής "τα στοιχεία των αριθμών είναι στοιχεία όλων των όντων"  ωστόσο  η δύναμη των ελλήνων φιλοσόφων δοξάζεται μαθαίνεται διδάσκεται ακόμη και σήμερα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
Ας αναλογιστούμε λιγάκι εμείς οι σύγχρονοι (και όχι μόνον Έλληνες) γιατί αλλάζει η νοοτροπία των ανθρώπων με ταχύ ρυθμό και απομακρύνεται απο τον αληθινό σκοπό του ανθρώπου στην Γή; 
Γιατί δεν μνημονεύονται οι σύγχρονοι φιλόσοφοι; 
Γιατί έχει στερέψει η γνώση; Μήπως οι αρχαίοι έλληνες έγραψαν όλα όσα έπρεπε να γνωρίζουμε εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι 3.000 χρόνια νωρίτερα;
Μήπως η κληρονομιά που άφησαν αυτοί οι "τεράστιοι" 'ανθρωποι ήταν η λύση στο μεγαλύτερο αίνιγμα του ανθρωπου επι της Γής, στο βαθυστόχαστο αναπάντητο ερώτημα , "τί εστίν ζωή;" "τι εστίν άνθρωπος;" η Ψυχή;  ποιός είναι τελικά ο σκοπός του ανθρώπου στη Γή;
Οι αρχαίοι ημών αποδεικνύεται ότι είχαν καλύτερο σύστημα εκπαίδευσης.
Καθόλου τυχαίο ότι οι θεότητες αποδίδονταν απο τους εξαιρετικούς γλύπτες καλλιτέχνες κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν όπως και οι ημίθεοι ήρωες (τα τέκνα των θεών με απλές θνητές) και λατρεύονταν αυστηρά, ιεραρχικά, με ηθικές αρχές απο τις ιέρειες και τους μάντεις όπου απέδιδαν την κάθε ατυχία ή φυσική καταστροφή σε ανθρώπινα λάθη ή στις άπληστες σκέψεις και πράξεις των που οδηγούσαν σε συμφορά και όλεθρο τους υπόλοιπους ανθρώπους ως επι τω πελιστων πόλεις κράτη του ελλαδικού χώρου.
 
Με πίστη οδηγό οι δρόμοι της γήϊνης επιτυχίας ανοίγουν άφοβα.
Μόνο με ακλόνητη πίστη θριαμβεύει το "ενάρετον".
Η ικανότητα το θείο δώρο που αποκτά εκ φύσεως ο άνθρωπος  και ερμηνεύεται ως επιδεξιότητα σε συνδυασμό με την σωφροσύνη τον σεβασμό και την αυτοσυγκράτηση ξετυλίγεται μέσα απο την ηθική του υπόσταση. 

Να πιστεύετε στο καλό.  Να λατρέυετε το θείον. Να μην χλευάζετε πιστούς και τα θεία γιατί όλα θα επιστραφούν. Ολοι οι άνθρωποι που πιστεύουν υπερνικούν με ανεξήγητο τρόπο εμπόδια και  καταστάσεις.

Εύχομαι "Πίστη" το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπου!







Κωνσταντίνος  Ε. Χουρίδης ο Ε'

(όπως είναι καταγεγραμμένο στο γενεαλογικό δέντρο των Χουριδαίων.)

Εκπαιδευτής μαχητικών τεχνών
Πρόεδρος διοργάνωσης Συντονιστής Τημενιδαι ΧΟΥΡΟΝ Εκπρόσωπος ΑΣ ΧΟΥΡΟΝ

Copyright © 2023  all right reserved


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ελπίδα

 Είναι τραγικό να χάνουν τη ζωή τους νέοι άνθρωποι. Όσοι αισθάνονται μόνοι ή έχουν χάσει τα βήματα τους στο μονοπάτι που λέγεται ζωή ή οτιδή...