Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Χειμερινές μεταβολές θερμοκρασίας






Ορισμός


 Με τον όρο θερμοκρασία ατμοσφαιρικού αέρα  εννοούμε την ποσότητα της θερμότητας που περικλείει ένα υλικό σώμα, όπου θερμότητα κατά συνεπεία είναι η μια σειρά μεταβολών όταν έρθουν σε επαφή δυο σώματα διαφορετικής θερμοκρασίας

Τι συμβαίνει στο κρύο
Το κρύο συμβάλλει στην ανάπτυξη αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθολογιών.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων. 

Η μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία ή η σχεδόν ανύπαρκτη λόγω συννεφιάς που χαρακτηρίζει το χειμώνα δημιουργεί ψυχολογικές επιβαρύνσεις.

Η απουσία  των νευροδιαβιβαστών, α) σεροτονίνη και β) ντοπαμίνη  δημιουργούν υποτονικότητα, απάθεια, νωθρότητα και λιγότερη διάθεση για σωματική άσκηση.

Ο κρύος αέρας είναι καλός αγωγός ιών και βακτηρίων.

Σε χαμηλές θερμοκρασίες όπου υφίστανται υψηλά ποσοστά υγρασίας στο περιβάλλον, μια διαδικασία που ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των ιών και των βακτηρίων. Οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται στην υγρασία.

Η εμφάνιση του Ρινοϊός, μια από τις κύριες αιτίες του κρυολογήματος, είναι αποτέλεσμα ξηρού αέρα και χαμηλών θεμροκρασιών.

Επιδράσεις στην υγεία


Σ’ ένα κρύο και ψυχρό περιβάλλον ο ανθρώπινος οργανισμός αναγκάζεται να δαπανήσει περισσότερη ενέργεια από τις αποθήκες ενέργειας για να διατηρήσει την εσωτερική του θερμοκρασία. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διατήρηση του ψύχους ειναι

οι χαμηλές θερμοκρασίες 

ο έντονος ψυχρός άνεμος

η υγρασία 

το κρύο νερό.

Στο ψύχος το Σώμα ενεργοποιεί το ρίγος προκειμένου να μειωθεί η απώλεια θερμότητας. Αυξάνει τον μεταβολισμό λόγω αυξημένης υπερτονικής μυϊκής δραστηριότητας και συχνότερη διούρηση. 

Η παρατεταμένη έκθεση προκαλεί βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα και το δέρμα.

Τα δάχτυλα των κάτω και των άνω άκρων, τα αυτιά και η μύτη σημεία που εκτίθενται άμεσα . 

Επίκαιρα


Ο καιρός κάνει γυρίσματα, μέσα στις πιο κρύες ημέρες του Χειμώνα ένα ήπιο κλίμα θύμιζε Άνοιξη με 17 βαθμούς και την Φύση να οργιάζει νιώθοντας την εποχή γονιμοποίησης. Όλα αυτά όμως αλλάζουν σκηνικό με απότομη αλλαγή ανέμων βροχών και πτώση του υδράργυρου στους 8, μια απίστευτη εναλλαγή του βαρομετρικού με σίγουρες επιπτώσεις στον βιορυθμό μας, προσέξτε την υγεία σας.

Η σωματική και ψυχική υγεία εναρμονίζεται με την ικανότητα προσαρμογής μας στις καιρικές συνθήκες. Η πρόληψη είναι ενα από τους σημαντικούς παράγοντες για να προστατευτεί ανάλογα από τις απρόσμενες κλιματικές διακυμάνσεις.
Το Σώμα μας υποφέρει και η έντονη αλλαγή του βιορυθμού έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της ψυχικής διάθεσης και την εμφάνιση μυϊκών πόνων

Prof. Κωνσταντίνος Ε.  Χουρίδης© 2023 Copyright all rights reserved

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2018-2023 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

*Βιορυθμό: η δραστηριότητα ενός οργανισμού που έχει μια περιοδικότητα.(δηλ.ως αποτέλεσμα την επανάληψη ενός φαινομένου ανά τακτά χρονικά διαστήματα)

*Βαρομετρικό χαμηλό: περιοχή στην οποία παρατηρείται χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση, κάτι που συνοδεύεται από κακοκαιρία

*Aτμοσφαιρική πίεση : η πίεση που προκαλείται από το βάρος της ατμόσφαιρας πάνω από μία περιοχή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η πειθώ στον εαυτό μας και η μεταστροφή

Η πειθώ η θεότητα του λόγου, η κόρη του Ωκεανού   ειναι είναι ενα δυνατό συγκινησιακό συναίσθημα που πηγάζει απο την εσωτερική ανάγκη της αν...