Καρακορουμ- οι Καλάς- Αρχαίοι Έλληνες - Μακεδόνες- Αντίοχοι-Πέρσες-Ινδοί-Σελευκίδες-Πόντιοι-Ρωμαίοι
Το Ινδο-ελληνικό βασίλειο που ίδρυσε στη συνέχεια ο Δημήτριος ο Ανίκητος 189 π.Χ. της Βακτριανής έφτασε στο απόγειο της ακμής του υπό τον βασιλιά Μένανδρο 145 π.Χ. όπου άνθησε ο ελληνο-βουδιστικός πολιτισμός.
Ο πατέρας του ο Ευθύδημος ο Α' ήταν ο πρώτος Έλληνας ηγεμών της Βακτρίας που του αναγνωρίστηκε ο τίτλος από το κράτος των Σελευκιδών, και συγκεκριμένα το 226 π.χ. από τον Αντίοχο τον Α΄απόγονο του Σέλευκο Νικατωρ στρατηγό του Μ. Αλεξάνδρου.
Στο βόρειο Πακιστάν , μια από τις απομονωμένες κοιλάδες του Ινδοκαύκασου που περικλείεται από πανύψηλα βουνά, κοντά στα σύνορα της Κίνας ξεχωρίζουν οι “Έλληνες Βούδες” και τα κορινθιακά κιονόκρανα.
Κατά μήκος του Δρόμου του Karakorum σε μεγάλα υψόμετρα χαμένα μέσα στα βουνά, στο Δρόμο του Μεταξιού ο σημαντικός κόμβος των Βουδιστών που πήγαιναν από την Κίνα στο Κασμίρ βρίσκεται η πόλη Πεσαβάρ , η πόλη της φυλής των Παστούν ή Πατάν, που καυχιούνται για την πανάρχαια ιστορία τους και που πολλοί υποστηρίζουν ότι έχουν μακρινή συγγένεια με τους αρχαίους Μακεδόνες. Στις ξεχασμένες κοιλάδες των Καλάς σε υψόμετρα άνω των 3.000μ. βρίσκονται τα σημαντικότερα χωριά των Καλάς.
Οι Καλάς οι σύγχρονοι ειδωλολάτρες πιστεύεται ότι έχουν σχέση με το στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η μυστηριώδη αυτή φυλή, που οι ενδυμασίες, τα έθιμα και η γλώσσα της δείχνουν να έχουν στοιχεία ελληνικά. Οι χοροί τους, που είναι ομαδικοί και κυκλικοί και θυμίζουν τους χορούς της Μακεδονίας.
Ο Αντίοχος ο Γ ο Μέγας απο την δυναστεία των Σελευκιδών 222π.Χ. μετά τη μεγάλη του εκστρατεία στην Ανατολή. Επίσης διεκδίκησε το προσωνύμιο «Μέγας Βασιλεύς», τον τίτλο που λάμβαναν παραδοσιακά οι Πέρσες βασιλείς, τον οποίο και διεκδίκησε μετά την κατάκτηση της Κοίλης Συρίας κατά του Πτολεμαίου.
Ο Σκόπας ο Αιτωλός ηγούνταν του Αιγυπτιακού στρατού των Πτολεμαίων Πτολεμαίος Ε΄ Επιφανής στον Ε΄Συριακό Πόλεμο που πολέμησε εναντίον του Αντίοχου στην μάχη του Πανείου 198 π.Χ.στις πηγές του Ιορδάνη Ποταμού στην Παλαιστίνη. Ο στρατός του Σκόπα υπό την πίεση των ελεφάντων του Αντίοχου ηττήθηκε. Κλείστηκε στη Σιδώνα, την οποία πολιόρκησε επί μακρόν ο Αντίοχος με 10.000 στρατό. Τελικά η πόλη παραδόθηκε. . Ο Σκόπας συνήψε συνθήκη και του επετράπη να παραδώσει τα όπλα και να εγκαταλείψει τη Σιδώνα.
Ο Πομπήιος θα επέστρεφε στη Ρώμη και θα γιόρταζε τον τρίτο και πιο ένδοξο θρίαμβο στα τέλη του 62 π.Χ. φέρνοντας μαζί του ως λάφυρα απο τον μακρινό Πόντο Μ.Ασία την Βιθυνία το οποίο αποτελούσε έκτοτε Roman province την σύζυγο και τις 5 κόρες του Μυθριδάτη ΣΤ΄ Βασιλιά του Πόντου 120-63 π.Χ. ο οποίος έδινε στα παιδιά του Ελληνικά και Περσικά ονόματα λόγω των ελληνίδων συζυγων του Υψικράτη,Βερενίκη,Στροτονίκη,Λαοδίκη με καταγωγή Περσική και Μακεδονική(Ελληνική).
στ.45
υἱὸς Τιγράνου τοῦ Ἀρμενίου μετὰ γυναικὸς καὶ θυγατρός, αὐτοῦ τε Τιγράνου τοῦ βασιλέως γυνὴ Ζωσίμη, καὶ βασιλεὺς Ἰουδαίων Ἀριστόβουλος, Μιθριδάτου δὲ ἀδελφὴ καὶ πέντε τέκνα, καὶ Σκυθίδες γυναῖκε
Ο τρίτος θρίαμβος του Μέγα Πομπηίου στην αιώνια πόλη, 62 π.Χ. αναπαράσταση του 18ου αι., του Gabriel de Saint-Aubin. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, Νέα Υόρκη.
Η «Ανάβασις» του Αντίοχου Γ’ είναι λίγο γνωστή στους περισσότερους Έλληνες , όπως και τα κατορθώματα του Ευθύδημου και του Δημήτριου της Βακτρίας , αλλά και αυτά του Μένανδρου του Μέγα του κατακτητή της Ινδίας του Milinda των Ινδών.
Όλοι αυτοί οι ξεχασμένοι Έλληνες της Ανατολής κράτησαν για αιώνες ψηλά την ιδέα του Ελληνισμού φτάνοντας σε δυσθεώρατα ύψη.
Πηγή : wikipedia
Βίοι Παράλληλοι/Πομπήιος § 30-42
Άρθρο του δασκάλου-ιστορικού Γρηγόρη Γιοβανόπουλου
στην www.imerisia-ver.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.