Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

SPARRING ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ


 Έχουν γραφτεί πολλά κατά καιρούς από αξιόλογους εκπαιδευτές μαχητικών τεχνών για την σημασία και την ορολογία του Sparring στα μαχητικά αθλήματα. Και όταν λέμε μαχητικά αθλήματα εννοούμε κάθε ιδιαίτερη μαχητική τέχνη "μάχης" που προάγεται σε άθλημα με βάση τον κώδικα όρων και  κανόνων που  οριοθετούν οι κριτές και η εκάστοτε Ομοσπονδία που τα πρεσβεύει. Η μαχητική τέχνη η οποία εξελίσσεται σε μονομαχία όπου ο αθλητής έρχεται σε πλήρη επαφή κρούσεων και λακτισμάτων με τον αντίπαλό του. 

Προσοχή!

 Όλα τα Μαχητικά αθλήματα είναι αθλήματα μάχης. (σύγκρουση ανάμεσα σε δύο αντιπάλους με απώτερο σκοπό τη Νίκη) Οποιoδηποτε Άθλημα μάχης μπορεί να είναι επικίνδυνο και να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό. Κατά την Προπόνηση ή τον Αγών, εξασφαλίστε ότι είστε σε καλή φυσική κατάσταση και υπό την επιτήρηση ειδικού (instructor).  Ο εξοπλισμούς (gloves, headguard mouthguard,handwrap, thoraxguard)  σας παρέχει περιορισμένη προστασία αλλά δεν θα σας προστατεύσει έναντι σοβαρού τραυματισμού εάν δεν τηρείται ο κανονισμός και οι όροι της προπόνησης. Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί τον απαραίτητο εξοπλισμό αναλαμβάνει και την ευθύνη τραυματισμού.

Ας ξεκινήσουμε από την βαθύτερη έννοια του:

- Τι σημαίνει

Sparring σημαίνει η προσομοίωση ρεαλιστικού αγώνα δυο αθλητών-μαχητών σε φιλικό επίπεδο, με ουσιαστικό παράγοντα την εκπαίδευση και όχι τον τραυματισμό. Ύψιστη προτεραιότητα η πλήρης προστασία αυτών των αθλητών. Η επιλογή του συμπαίκτη γίνεται με βάση τα κιλά τον βαθμό εμπειρίας και τον σωματότυπο του συμπαίκτη ως ένα βαθμό προσέγγισης του πραγματικού αντιπάλου .

- Τι επιδιώκει

Είναι ο σπουδαιότερος τρόπος εκπαίδευσης. Βελτιώνει τις αντανακλαστικές κινήσεις και την σκέψη. Επιδιόρθωση της θέσης ποδιών του βηματισμού και ισορροπίας κορμού και τεχνικών άμυνας και επίθεσης. Αποτροπή φόβου και απόκτηση εμπειρίας στην μάχη με ανακάλυψη νέων τακτικών στοιχείων. 

- Συχνότητα των προπονητικών συναντήσεων

Για μεγαλύτερη απόκτηση γνώσεων και ταχεία εκμάθηση τεχνικής το sparring πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται μια φορά την εβδομάδα έτσι ώστε να επαναλαμβάνεται μια πλήρη σειρά τεχνικής εφ'  όλης της ύλης σε πραγματικό χρόνο με συμπαίκτη. Επίσης οι συνεχείς κρούσεις στο κεφάλι δεν είναι υγιής καθώς επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι μακροχρόνιες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις δίχως την επίμετρη επούλωσή τους μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες.

- Τι ειναι απαραίτητο σε κάθε ελεύθερη συνάντηση

  1. Γάντια                 ανω των 20 oz  για την αποφυγή σοβαρών τραυματισμών
  2. Επίδεσμοι           για την προστασία της πηχεοκαρπικής άρθρωσης
  3. Κράνος               για την κάλυψη προσώπου και κρανίου
  4. Μασέλα              για την προφύλαξη της οδοντικής κοιλότητας
  5. Spasuar               για την προστασία της κοιλιακής και βουβωνικής χώρας
  6. Περικνημίδες      για την προστασία της ποδοκνημικής


Σε κάθε μορφή sparring είναι υποχρεωτική παρουσία του δασκάλου ή έμπειρου εκπαιδευτή. Η επιλογή του συμπαίκτη στις ανοιχτές προπονήσεις είναι μείζων σημασίας για την μαχητική εξέλιξη του αθλητή που αποβλέπουν στην βελτίωση τεχνικών ελιγμού, προσποίησης, παραπλάνησης, αποφυγής με κάλυψη με απόκρουση ή με αντικτύπημα.




Prof. Κωνσταντίνος Χουρίδης© 2022 Copyright all rights reserved

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2022 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η πειθώ στον εαυτό μας και η μεταστροφή

Η πειθώ η θεότητα του λόγου, η κόρη του Ωκεανού   ειναι είναι ενα δυνατό συγκινησιακό συναίσθημα που πηγάζει απο την εσωτερική ανάγκη της αν...