Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Βαθύν ή Βατούμ


 Η λέξη ΒΑΤΑΝ προέρχεται από την τουρκική και σημαίνει πατρίδα. Δεν ξέρω κατά πόσο περήφανος νιώθει κανείς ως Έλληνας να ζει σε μια ελληνική πόλη και η περιοχή να καταλογίζεται επίσημα και να αναγράφεται σε δημόσια έγγραφα  βαπτιζόμενη με τουρκικό προσωνύμιο ιδιαίτερα φανατική ορολογία για τους Σελτζούκους.  Δε με κάνει περήφανο. Δε γνωρίζω επίσης και για ποιο λόγο καθιερώθηκε το όνομα αυτό.  Αν υποθέσουμε ότι το πρότειναν οι νέοι κάτοικοι πόσο σίγουρο είναι ότι δεν υπήρξε ούτε ενός να προτείνει ενα ελληνικό; 

Ωστόσο είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη περιοχή κατανεμήθηκε με κλήρο από την Ελληνική πολιτεία προς τους Έλληνες πρόσφυγες του Ελληνικού Πόντου με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1919.

Η άποψή μου είναι και θέλω να πιστεύω ότι έγινε παρεξήγηση με το όνομα και ίσως να το ονόμαζαν Μπατούμ από το αρχαίο ελληνικό λιμάνι το "Μπατούμι" που βρίσκεται στην σημερινή Γεωργία. Από στοιχεία που έχω πολλοί Έλληνες χρόνια πριν τον ολοκληρωτικό ξεριζωμό εργάζονταν στο Λιμάνι το οποίο ήτο υπό ρωσικής κατοχής.

Εξάλλου οι διωκόμενοι Έλληνες πρόσφυγες από αυτό το λιμάνι επιβιβάστηκαν σε βαπόρια για την Ελλάδα. Η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική "βαθύν"  και εικάζεται ότι εκεί βρίσκονταν η αρχαία Κολχίδα στο αρχαίο βασίλειο της Λασικής.

Batumi=Μπατούμ=Bατούμ=Βαθύν (ταν) ?

Υπάρχουν άπειρα καθαρότατα ελληνικά ονόματα που μας συνδέουν με τις χαμένες πατρίδες. Και αντί αυτού επέλεξαν μια τούρκικη.

Μήπως είναι καιρός να αλλάξει;

Ιστορίαν

Το Βασίλειο του Πόντου ή Ποντιακή Αυτοκρατορία ήταν ελληνιστικό κράτος, που σχετίζεται πιθανώς απευθείας με τον Δαρείο Α. Ιδρύθηκε από τον Μιθριδάτη Α΄ του Πόντου περί το 281 π.Χ. και διήρκεσε έως την κατάκτησή του από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 62 μ.Χ.. Το βασίλειο έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή του υπό τον Μιθριδάτη ΣΤ΄, που κυρίευσε την Κολχίδα, την Καππαδοκία, τη Βιθυνία, τις ελληνικές αποικίες της Ταυρικής χερσονήσου και για σύντομο διάστημα τη ρωμαϊκή επαρχία της Ασίας. Μετά από μακρύ αγώνα με την Ρώμη στους τρεις Μιθριδατικούς πολέμους, το Βασίλειο του Πόντου ηττήθηκε και τμήμα του ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία ως επαρχία Βιθυνίας και Πόντου. Οι κάτοικο πήραν το προσωνύμιο Ρωμαίοι.




Prof. Κωνσταντίνος Ε.  Χουρίδης© 2022 Copyright all rights reserved

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2022 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η πειθώ στον εαυτό μας και η μεταστροφή

Η πειθώ η θεότητα του λόγου, η κόρη του Ωκεανού   ειναι είναι ενα δυνατό συγκινησιακό συναίσθημα που πηγάζει απο την εσωτερική ανάγκη της αν...