Τρίτη 11 Απριλίου 2023

ο φόβος το άγχος και η παιδεία του μαχητή στην μάχη

 Ὅταν ἕνας ἄνδρας κάνει τὸ καθῆκον του, μπορεῖ νὰ νικήσει χιλιάδες, ὁ φόβος δέν κάνει διακρίσεις, ἡ δύναμη βρίσκεται στὴσυνταγή του πώς μπορεῖς νὰ μετατρέψεις τόν φόβο σὲ θάρρος





"Ο φόβος δεν κάνει διακρίσεις" και ανδρειωμενο στην ζωή σε κάνει να στέκεσαι με ειλικρίνεια και τιμιότητα πίσω από λάθη και προκλήσεις γιατί τοτε αποκτάς περισσότερη δύναμη να αντιμετωπίζεις κατάματα εχθρούς και κόλακες.... Γιατί ένας σπουδαίος άντρας υπερασπίζεται με κάθε μέσο πάση θυσία τις θέσεις του όταν θεωρεί ότι παραβιάζεται φαιδρά και ύπουλα κάθε μορφή ηθικής στο πλαίσιο της κοινής λογικής.

- Πάντα είχα την απορία γιατί οι μεγαλοπρεπείς Ελληνες ήταν οι πρώτοι που προσχώρησαν στον Χριστιανισμό. Γιατι την συγκεκριμένη εποχή και γιατί όταν ήταν υποτελείς στους Ρωμαίους; - Έπειτα αναρρωτιόμουν διαβάζοντας τους στωικούς με την λογικότητα να θριαμβεύει απο το «ἀπέχου καὶ ἀνέχου» και με γαλήνη και καρτερικότητα να αποδέχεται κανείς μια κατάσταση , ως και τους επικούρειους συνοψίζοντας την αλήθεια στους φυσικούς νόμους και την ηθική στην λογική του ανθρωπινου νού και στο ένστικτο ανυψώνοντας την λατρεία σε μια ύστατη στιγμή επαναφοράς της πνευματικής ηρεμίας και όχι αλλαγής του πεπρωμένου απορρίπτοντας κάθε ευθύνη των Θεων για τις ανθρώπινες δυστυχίες «O Θεός είναι πέραν του φόβου"

Μέχρι και σήμερα έρχομαι σε σύγκρουση με τα ίδια μου τα πιστεύω όταν βλέπω όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο και αυθόρμητα βγαίνει η λέξη : θεέ μου, ή ύψιστε ή δόξα τον Παντοκράτορα... Δεν είναι ο φόβος , είναι ο δρόμος της αλήθειας , η ελπίδα....



Στ' άγρια της φύσης που ο έρεβος ζυγώνει,
ο μαχητής προσμένει ηρωικά,
ο φόβος τον ενώνει
και μονομιάς βγάζει απ΄ τη θήκη το σπαθί
σαν βλέπει χλωμό κουνάβι μες την λευκή του χιόνι,
ο ήρωας ιεροτελεστικά με δυο τροχιές στα δύο τον εκόβει.
(απόσπ. Ποιήματος απ΄ το νέο βιβλίο μαχητή που θα εκδοθεί στο 2023)



Για είναι υγιές ένα σώμα πρέπει να ξεκινήσουμε θεραπεύοντας το μυαλό. Μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας πείσει να θεραπεύσετε το κεφάλι του αν πρώτα δε σας προσφέρει για θεραπεία την ψυχή του. Το μεγάλο σφάλμα της εποχής μας είναι πως κατά την θεραπεία του Σώματος οι γιατροί διαχωρίζουν πρώτα την ψυχή από το σώμα Πλάτων 4ος αι. π.χ.

....μάχη

March 10, 2014

Ένας μεγάλος δάσκαλος έγραψε το εξής: "η πυγμαχία είναι αξιόλογο άθλημα μόνο τότε όταν οι γροθιές αποτελούν όπλα για τον εκάστοτε αγώνα ο οποίος καθοδηγείται απο την ευγενή άμμιλα και τον ορθό τρόπο του ευ αγωνίζεσθαι. Όταν όμως τον αγώνα καθοδηγεί αποκλειστικά η χονδροειδής φυσική δύναμη τότε παύει να ονομάζεται άθλημα." Βέβαια το μαχητικό ένστικτο που διέπει κάθε αθλητή αντικατροπτίζεται μέσω της δεξιότητας των κινήσεων του επιθετικών και αμυντικών και η εκρηξή του, ο θυμός όπως αλλιώς ονομάζεται, η δίψα για την υπεροχή και την νίκη κατευνάζεται εν τω σταδίω και με απόλυτο σεβασμό στους ιερούς κανόνες αυτών.

Για να αποκτήσουμε αρετές όπως την γενναιότητα την μετριοφροσύνη το αγωνιστικό ήθος και μαχητικό πνεύμα απαιτείται γνώση, αγωγή, χαρακτήρας, ήθος και αμείλικτη θέληση.
Ο αυτοέλεγχος, η ψυχραιμία, η αυτοσυγκράτηση, οι γρήγορες αποφάσεις, η υπακοή σε εντολές και κανονισμούς είναι στοιχεία ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου μέσα από τις πολεμικές τέχνες γενικότερα. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν υπόβαθρο την αίσθηση δικαιοσύνης, σεβασμού και κατανόησης των άλλων. Συνεπώς ένα άτομο ψυχικά υγιές με ακέραια δομημένο χαρακτήρα! Οτιδήποτε άλλο διαφορετικό που έχει την κατάληξη ενός ακραίου φαινομένου με κύρια χαρακτηριστικά την βία την πρόθεση τραυματισμού και την κακία ή ακόμη και την προσωπική οργή δεν έχει θέση στο μεγάλο έργο του καθοδογητή(Master) που δεν ειναι τιποτε αλλο απο την διάδοση της τέχνης της ιδέα της αυτοσυγκέντρωσης καθώς και της σωματικής άσκησης (ενδυνάμωσης) και πνευματικής ευεξίας με προτεραιότητα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και θωράκιση του εαυτού μας με θετική ενεργεια.
Η φιλοσοφία στο άθλημα αυτό δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένη με την επίθεση και τα βαριά χτυπήματα αφού "ου γαρ το παίειν και το ετρωσκεσθαι ανδρείαν ενόμιζαν" δηλαδή "ο ξυλοδαρμός και ο τραυματισμός δεν θεωρούνται γνωρίσματα της ανδρείας". Η γύμναση και η άθληση είναι ένα κατόρθωμα. Ένα ευεργέτημα προς τον εαυτο μας. Μια πληρης σωματική αγωγή συμβάλει θετικά στην εξέλιξη της προσωπικότητας. Ένα υγιής σώμα διευρύνει την σκέψη.
Μια μεγάλη αρετή που έχουν το προνόμιο να κατέχουν αυτοί που αυτοπειθαρχούν και γνωρίζουν ότι το "εγώ" δεν είναι μια μεμονωμένη οντότητα αλλά κομμάτι ενός ευρύτερου συνόλου. Έτσι η αυτοεκτίμηση τους αποκτά την σωστή προέκταση που είναι ο σεβασμός, η συμπεριφορά απέναντι σε κάτι που δεν προσβάλλει ή απειλεί την ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα ή την ίδια την ύπαρξή του.


Το "άγχος" (από το ρήμα ἄγχω που σημαίνει σφίγγω , πνίγω) ενός προπονητή για τον μαθητή του όταν ανεβαίνει στο καναβάτσο είναι ένα απερίγραπτο συναίσθημα. Το "άγχος" που νιώθει ένας προπονητής όταν ο μαθητής είναι το ίδιο του το παιδί τότε είναι σχεδόν ανεξήγητο. Μπορώ να νιώσω πως αισθάνονται οι πατέρες των πολεμικών τεχνών όταν έχουν αναθρέψει τα παιδιά τους με το μαχητικό γίγνεσθαι και αναλαμβάνουν τον ρόλο του συνοδού του προπονητή του πατέρα.
Μπράβο
μαχητή μου! Αγωνίστηκες με ευγενή άμιλλά όπως αρμόζει στους huron με έναν ανώτερο αντίπαλο και σε κιλά και σε εμπειρία. Ακολούθησες την τακτική που κάναμε σχεδόν στις προπονήσεις και ανάγκασες τον αντίπαλο σου σε λάθη έτσι ώστε να δέχεται παρατηρήσεις. Αυτό σημαίνει εμπειρία, βελτίωση και υπεροχή στο Ρίνγκ. Αυτό σημαίνει αθλητικός χαρακτήρας που συνοδεύεται από αρετές όπως την ηθική την σύνεση τον σεβασμό. Η δουλειά στην διαπαιδαγώγηση δεν σταματάει ποτέ. Συνεχίζουμε άτρωτοι για να γινόμαστε καλύτεροι...


Αθλητισμός είναι παιδεία ! ο δρόμος του μαχητή δύσκολος. Ένα δύσβατο μονοπάτι όπου με καλό καθοδηγητή το μαθαίνεις γρήγορα και αν δεν προσέξεις ίσως πέσεις σε πολλές παγίδες. Η κορυφή δεν είναι για όλους, αλλά το μόνο σίγουρο ότι κατακτιέται, πώς; με υπομονή, επιμονή, πίστη, πολύ ζήλο, κόπο και αδιάλειπτη προσπάθεια. Για να μείνει ένας μαχητής στον στόχο του και να μείνει ανεπηρέαστος από τις προκλήσεις της ζωής , παρέες ,σχέσεις που τον μεταμορφώνουν όπως και τα διάφορα στάδια ζωής, εκπαίδευσης ,σπουδών, που τον βελτιώνουν, μπορεί τελικά να είναι πολύ ανηφορικός ο δρόμος αυτός και τα ενδιαφέροντα να αλλάξουν πορεία, σημασία έχει να κρατήσει ο αθλητής τα βασικότερα για την μετέπειτα σταδιοδρομία του, την πειθαρχία, τον σεβασμό, και η διαδικασία μιας μαχητικής προετοιμασίας να γίνει παράδειγμα ως ένας μικρόκοσμος ζωής στην νοοτροπία του!!

Και μην ξεχνάτε: η προσπάθεια είναι το προσωπικό μας έπαθλο που χαρίζει αναγνώριση και βελτίωση της προσωπικότητας μας , όχι μόνον απ τον εαυτό μας, απ όλους και περισσότερο απ τον Δάσκαλο!!!
Με σεβασμό

Η προσπάθεια ορισμένων να προβληθούν και να αναδειχθούν υποκινούμενα από επιτήδεια πρόσωπα και κάθε μορφή αντίπραξης με σκοπό την εξουδετέρωση ή την υπερίσχυση εκ των έσω καταπνίγεται από την έμπειρη στρατηγική της πείρας και του ηθικού....Οπότε ότι και αν προσπαθούν να επιβάλλουν
αχαρακτήριστα και απροσδιόριστα ορισμένοι που αποροσανατολίστηκαν από την επήρεια των ευσήμων με την ιδέα να πετύχουν κάτι διαφορετικό ειναι ήδη χαμένοι στο πεδίο της μάχης

Οτιδήποτε τείνει να μυείται τις μαχητικές τέχνες και διεξάγεται υπό τον όρο ευ αγωνίζεσθαι με γνώμονα την ευγενή άμιλλα όπου ισχύουν κανόνες και όροι κατατάσσεται σύμφωνα με την διεθνή ορολογία από την ελληνική λέξη άθλος αθλούμαι άθλημα , αθλητής. Κάθε άλλη μορφή μάχης επαφής με ή χωρίς όπλα άνευ κανόνων εντάσσεται στην γνωστή αιματηρή μάχη επιβίωσης.





Μὲ τιμή
Κωνσταντῖνος Ε Χουρίδης ο Αυθεντικός

Prof. Κωνσταντίνος Ε.  Χουρίδης© 2023 Copyright all rights reserved

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2018-2023 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η πειθώ στον εαυτό μας και η μεταστροφή

Η πειθώ η θεότητα του λόγου, η κόρη του Ωκεανού   ειναι είναι ενα δυνατό συγκινησιακό συναίσθημα που πηγάζει απο την εσωτερική ανάγκη της αν...