Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

αυτοσυγκράτηση και γαλήνη

 


μέσα απο το καθημερινό πρόγραμμα της σκληρής προπονητικής καθώς και της υψηλής ψυχικής και σωματικής πίεσης νιώθω πεπεισμένος πως οι βασικές αρχές ηθικής και δεοντολογίας σας ειναι γνώριμες και αν όχι ειμαι σιγουρος πως αν κάνετε τον κόπο και μελετάτε περιστασιακά τα άρθρα της σελίδας μου στο https://kostashuron.blogspot.com/ ή https://huronboxing.webnode.gr/ θα λύσετε πολλές σας απορίες.
Σήμερα μου έδωσε κίνητρο η αυθάδεια συμπεριφορά ενός ανθρώπου και έχω την υποχρέωση ως δημόσιο πρόσωπο αλλά και ως υπεύθυνος καθοδηγός στον κόσμο των μαχητικών τεχνών της αυτοάμυνας και της εκπαίδευσης να αναφερθώ στην πλούσια αρετή της αυτοεπίγνωσης του οποίου θεωρώ πρώτιστη αρχή και Ευαγγέλιο ( φιλοσοφίας "huronboxing" στην καθημερινή μου τριβή) αλλά και των συνανθρώπων μου, συναθλητών μου διότι το πασίγνωστο "γνώθι σ΄ Αυτόν" (το πόσο καλα γνωρίζω και αποδέχομαι τον εαυτό μου εως την αυτοπραγμάτωση την κατάληξη στο τελικό σταδιο της ωρίμανσης του αυθεντικού πλέον εαυτού μας) εξακολουθεί να αποτελεί την βασικότερη δεξιότητα της νοημοσύνης που βασιζόμενη στον αλτροϋισμό κ στην αυτοπειθαρχία οδηγεί στην πρόοδο στην ε υ τ υ χ ί α στην πνευματική ωρίμανση και υγιεινή αποκατάσταση των ανθρωπίνων σχέσεων.
Η συνειδητή αποδοχή των συναισθημάτων με υψηλό δείκτη αυτοπεποίθησης δημιουργεί στόχους προς πραγματοποίηση, ας αδράξουμε λοιπόν την κάθε ευκαιρία με γνωμονα την "ολοκλήρωση" μας σαν μοναδική οντότητα και ας αποβάλλουμε τους δαίμονες του νού όπως την αδράνεια την δειλία και την ανοησία με οδηγό την ψυχραιμία και τον αυτοελεγχο !

Υγιαίνεσθαι και ευδαιμονείται



May 9, 2015


Ξεκινώ από το ηθικό και φιλοσοφικό δίδαγμα του μέγα διδάσκαλου Αριστοτέλη (Ηθικά Νικομάχεια) ¨πως ο καθένας μπορεί να θυμώσει- αυτό είναι εύκολο, αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο στο σωστό βαθμό και στη σωστή στιγμή για τη σωστή αιτία και με το σωστό τρόπο - αυτό δεν είναι εύκολο.¨

Ένα από τα ιδιαίτερα σημεία της προπονητικής είναι η ανάπτυξη της αυτοσυγκράτησης του θυμού ως πηγαίου συναισθήματος στα όρια του ελέγχου και η άμεση αποστροφή της οργής με κάθε εχθρική ενέργεια οι οποίες μπορούν να αποβούν μοιραίες με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Η αίσθηση κινδύνου που υποθάλπει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου που προκαλείται από την άδικη ή σκληρή απειλή συγκαταλέγει αντιλήψεις όπως την προσβολή, την απογοήτευση, τον εξευτελισμό, τον πόνο. Αυτές οι αντιλήψεις λοιπόν λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη στο ξέσπασμα που δρα στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται κατεχολαμίνες οι οποίες ευθύνονται για την επεισοδιακή έκρηξη ενέργειας μικρής διάρκειας και προετοιμάζουν το σώμα σε κατάσταση φυγής/επίθεσης.

Σύμφωνα με τον Λεντού υπάρχουν 2 είδη θυμού που επηρεάζονται από το συγκινησιακό κύκλωμα: στην αμυγδαλή που λειτούργει ως βασικό κέντρο παραγωγής του θυμού και στον νεοφλοιό που πιθανότατα αναμοχλεύεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος του θυμού όπως η οργή και η ψυχρή εκδίκηση!

Η καταπόνηση την οποία προκαλεί ένα δικό μας λάθος κατά την διάρκεια της άσκησης ή προπονητικής επαφών είτε απο απροσεξία είτε απο μη αυτοσυγκέντρωση δίχως την εκούσια θέληση του συμπαίκτη/αντιπάλου δεν πρέπει να συγχέεται με το προσωπικό ego της περήφανης αντίληψης του «εκδικούμαι» με σωματική ή λεκτική βία, η οποία είναι καταδικαστέα εξαρχής και δεν θεωρείται πλέον αθλητική στάση αλλά ταυτόχρονα και η αδικαιολόγητη συμπεριφορά του περιβόητου ανεξέλεγκτου εγωισμού σε ακατάλληλη στιγμή δράσης/αντίδρασης.

Ένα σημαντικό στοιχείο λοιπόν που χαρακτηρίζει την αθλητική μας ταυτότητα είναι ο «αυτοέλεγχος» σε κάθε στιγμή και φάση της ζωής μας , απορρίπτουμε την θεωρία εν ισχύ ο θυμός θεριεύει με το θυμό, καταπραΰνουμε τα νεύρα μας και προσπαθούμε να επαναφέρουμε τον εαυτό μας σε κατάσταση ηρεμίας και ψυχικής γαλήνης καθυστερώντας την έκρηξη της αδρεναλίνης και κατευνάζοντας τις εχθρικές μας σκέψεις αναγνωρίζοντας την άσκηση ως μέθοδο εκτόνωσης και διασκέδασης και όχι ως προετοιμασία εχθρικής εισβολής!

Prof. Κωνσταντίνος Χουρίδης© 2022 Copyright all rights reserved

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2022 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η πειθώ στον εαυτό μας και η μεταστροφή

Η πειθώ η θεότητα του λόγου, η κόρη του Ωκεανού   ειναι είναι ενα δυνατό συγκινησιακό συναίσθημα που πηγάζει απο την εσωτερική ανάγκη της αν...