Αντοχή στον πόνο
Τραυματισμοί και αποκατάσταση
February 22, 2017
Συνήθης φαινόμενο στα μαχητικά αθλήματα εξίσου και στην πυγμαχία αναπόφευκτοι είναι οι τραυματισμοί που δημιουργούνται απο απροσεξία κακή φυσική κατάσταση και απο έναν παράγοντα που δεν λαμβάνουμε καθόλου υπόψη, τον φόβο.
Ήδη επικρατεί μια αρνητική νοοτροπία στον ελληνικό χώρο για την μνημόνευση των αρχαίων μας αθλημάτων που μας άφησαν τεράστια παρακαταθήκη. Όλα αυτά προκαλούν μια κακή εικόνα για τα μαχητικά αθλήματα και μια κοινωνική προκατάληψη, και βέβαια σημειώνεται μια αρνητική προσέγγιση, μειώνεται η αυτοπεποίθηση και η μαχητικότητα αλλά και όλο το μεγαλείο της δεξιοτεχνίας που προσφέρει η συγκεκριμένη τέχνη.
Είναι τρόπος ζωής. Μαθαίνεται συνεπώς εκπαιδεύεται. Με αρετές την επιμονή και την υπομονή. Αρκούνται οι ικανότητες.
Εκτός λοιπόν απο τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις λόγω των πολλαπλών χτυπημάτων που δέχεται ενδεχομένως ενας αθλητης λόγω μη σωστής εκπαίδευσης εμφανίζονται σπάνια και δυσκολίες στα άκρα συνήθως στην άκρα χείρα κ ποδοκνημική με κατάγματα φάλαγγας μετακαρπίου μεταταρσίου εως και εξαρθρώσεις πηχεοκαρπικης και αστραγάλου εκτός από τις θλάσεις (τις γνώστες ρήξεις μυικών ιστών).
Τι κάνουμε όταν συμβεί ένας σοβαρός τραυματισμός.. άμεση προβολή πάγου στο σημείο του οιδήματος έως ότου γίνει μια υπεύθυνη επιστημονική διάγνωση. Ακινητοποίηση του τραύματος με νάρθηκα και σχετική λήψη αντιφλεγμονώδες για μείωση του πόνου και εγρήγορση της αποκατάστασης.
Ψυχική ηρεμία για αξιολόγηση του συμβάντος και αποβολή αρνητικών συναισθημάτων που υποβαθμίζουν αντίληψη και βαθμό νοημοσύνης και χαρακτηρισμό του γεγονότος ως απλού επεισοδίου που μπορεί να συμβεί στον καθένα.
Οτιδήποτε μας συμβεί και μας στερεί απο κάθε είδους προετοιμασία δες τε το ως σημάδι αποδοκιμασίας.
Εξάλλου μας κάνει πιο δυνατούς..... ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩς ΕΝΑ ΤΡΑΥΜΑ ΟΤΑΝ ΕΠΟΥΛΩΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΤΡΩΤΟ!
Αποκατάσταση μετά τον αγώνα
March 30, 2017
Αγαπητοί συν αθλητές με αυτό το άρθρο θα ήθελα να επισημάνω πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσουμε την ψυχική αλλά και σωματική ισορροπία ανάμεσα στην αποκορύφωση των αθλητικών μας επιδόσεων αλλά και την σταδιακή επαναφορά του οργανισμού μας μετά τον αγώνα. Η άσκηση κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προπόνησης ή ενός αγώνα πυγμαχίας προκαλεί αλλαγές τόσο στο μυϊκό ιστό όσο στους συνδέσμους και στις αρθρώσεις οι οποίες επέκειντο μεγάλη φθορά αλλά με την κατάλληλη συμπεριφορά μπορούμε να αποκαταστήσουμε μικροζημιές που προκλήθηκαν στην φάση της προετοιμασίας αλλά και στην διάρκεια ενός ανταγωνισμού. Οι κυριότερες από αυτές είναι η συσσώρευση γαλακτικού οξέος, η αποδόμηση του μυϊκού ιστού, το άδειασμα τον αποθηκών ενέργειας (κυρίως μυϊκό γλυκογόνο), καθώς επίσης και η απώλεια υγρών. (ηλεκτρολυτών)
Η αποθεραπεία μετά την σκληρή προπόνηση ή τον αγώνα είναι ιδιαίτερα σημαντική εως και υποχρεωτική (επιβάλλεται) καθώς σε αυτό το χρονικό διάστημα το σώμα προσαρμόζεται στις φυσικές επιδράσεις και στο στρες που έχει προκαλέσει η άσκηση και τα οποία λαμβάνουν χώρα για αρκετές ώρες (έως 72.)
Η αποθεραπεία επιτρέπει επίσης στο σώμα να αναπληρώσει τις αποθήκες ενέργειας και να επιδιορθώσει τους κατεστραμμένους ιστούς.
Χωρίς ανάπαυλα και ψυχική ηρεμία ειναι σίγουρο οτι θα εκπλαγούμε απο έντονα συμπτώματα αδιαθεσίας κόπωσης, ανορεξίας, κατάθλιψης, με οδηγό τον χειρότερο παράγοντα την "άγνοια" έτσι ώστε ακόμη να αποφευχθεί και ενας αναπάντεχος τραυματισμός.
Ο ύπνος ή απλά η ξεκούραση συγκαταλέγεται στην παθητική αποθεραπεία που αποτελεί την 1η μεγάλη κατηγορία ενώ όταν μιλάμε για χαμηλή ένταση άσκησης εννοούμε την 2η κατηγορια αποκατάστασης που ονομάζεται ενεργητική και προτείνεται για τα απίστευτα οφέλη και επιτυγχάνεται στα διαλλείματα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων ή μετα τον αγώνα.
Έρευνες έδειξαν ότι αθλητές που πραγματοποιούσαν χαμηλής έντασης άσκηση για αποθεραπεία μείωσαν τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος γρηγορότερα και παρουσίασαν μεγαλύτερη δύναμη στην επόμενη προπόνηση σε σύγκριση με αυτούς που δεν έκαναν ενεργητική αποθεραπεία.
Επίσης από άλλες έρευνες βρέθηκε θετική επίδραση και στον ψυχολογικό τομέα αυξάνοντας τη χαλάρωση και την προετοιμασία για την επόμενη προπόνηση ή αγώνα. Συμπερασματικά η χαμηλής έντασης άσκηση εμφανίζεται να μειώνει σημαντικά το συσσωρευμένο γαλακτικό οξύ στο αίμα και να επιταχύνει την αποθεραπεία των μυών. Ωστόσο πολλές φορές είναι αυτό που ξεχνάμε να κάνουμε μετά την προπόνηση γιατί δεν προλαβαίνουμε, η κούραση δε μας το επιτρέπει ή γιατί πολύ απλά βαριόμαστε.
Μια συχνή και αποτελεσματική μέθοδος αποκατάστασης ειναι η μάλαξη για την αύξηση της κυκλοφορίας, η κρυοθεραπεία (για την αντιμετώπιση φλεγμονής,πόνου), τα εναλλασσόμενα ντους (ζεστό - κρύο απομάκρυνση οιδήματος), η σάουνα, τα ατμόλουτρα (χαμάμ), πισίνα και διατακτικές ασκήσεις.
Για τις συγκεκριμένες μεθόδους απαιτείτε ειδικό προσωπικό (φυσιοθεραπευτές).
Πηγες
Ι. Κέλλας, MSc Φυσικοθεραπευτής - σύμβουλος άσκησης & διατροφής Πιστοποιημένος θεραπευτής και εκπαιδευτής INDIBA activ.
Prof. Κωνσταντίνος Χουρίδης© 2022 Copyright all rights reserved
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.