Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ;

 Φίλοι και φίλες, αθλητές και αθλήτριες, συναθλητές και συνάδελφοι προπονητές,

με όλο το σεβασμό.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ειδικά οι άνθρωποι που ασχολούνται με πολεμικές τέχνες και οι νέοι αθλητές που δοκιμάζουν τις δεξιότητές τους στα μαχητικά αθλήματα. Αθλήματα όπως η πυγμαχία, η πάλη, το τζούντο, το καράτε, το ταεκ βο ντο κ.α. θεωρούνται ολυμπιακά αθλήματα.  Εμπεριέχουν στοιχεία κρούσης, ρίψης και λακτίσματος τα οποία ο άνθρωπος θεωρεί βίαια κατ' εξοχήν. 

Η ανταλλαγή χτυπημάτων σε προκαθορισμένο χρόνο και όρους κανόνων προστασίας και αυτόπροστασίας υπό την επίβλεψη referee δεν θεωρείται βαρβαρότητα ή βία, αλλά μοναδικότητα και δεξιοτεχνία. Σε μια έκβαση αγωνιστικής στιγμής υπερτερεί ο θαυμασμός κινήσεων και η αρμονία συνδυασμών. 

Όπως γνωρίζουμε η βία έχει πολλές μορφές. Μη βρίσκουμε αφορμή με διάφορα θλιβερά συμβάντα που καταφθάνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από διάφορες ιστοσελίδες και καταδικάζουμε το άθλημα. Αν έχουμε τη σωστή γνώση και σοφία δεν κινδυνεύουμε λιγότερο. Φυσικά τα μαχητικά αθλήματα δεν αντιπροσωπεύουν όλες τις κοινωνικές ομάδες πολύ παράδοξο όμως να τις παρακολουθούν πολλοί  με απίστευτη λαγνεία.

Στην βία συγκαταλέγονται όχι μόνο οι σωματικές βλάβες αλλά και οι λεκτικές όπως και η ακατάλληλη φρασεολογία η αθυροστομία και ου τω το καθεξής. Ακόμη και η ομαδική ενόχληση σ ένα αδύναμο άτομο λέγεται βία. Ο υποβιβασμός και ο εξευτελισμός ενός ατόμου λέγεται βία. Κάθε στοιχείο ρατσισμού λέγεται βία.

Πως ανταποκρίνεται όμως ο γνώστης μαχητικών αθλημάτων ή πολεμικών τεχνών σε μια βία οποιασδήποτε μορφής; Ποια μέτρα οφείλει να λάβει για να προστατεύσει την σωματική του ακεραιότητα ή τρίτων υπό πίεση απειλής; Είναι εφικτό να αποφευχθεί; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να το καταστήσουμε ηρεμία στην πράξη; Είναι συνετό να μπει κανείς στην διαδικασία μάχης; Πότε οφείλει να δράσει κάποιος επικαλούμενος την αυτοάμυνα ως μέσο διάσωσης; 

Σημαντικά ερωτήματα που οι απαντήσεις σαφώς ποικίλουν από κάθε ειδικό νομικό και εκπαιδευτή με διαφορετική χροιά οι οποίες συγκλίνουν στην κοινή λογική αποτροπής κάθε εμπλοκής με τήρηση της ψυχραιμίας εύρεσης λύσεως αυτοσυγκράτησης και σταθεροποίησης της ειρήνης.

Αν εξαιρέσουμε το άρθρο του περί Ποινικού Κώδικα Νόμος

Άρθρο 308 - Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) - Σωματική βλάβη

Νόμου 3500 που απαγορεύει ρητά με ποινή για χρήση της χειρός ή οποιανδήποτε άλλων μέσων από οποιονδήποτε σε οποιονδήποτε με αποτέλεσμα την σωματική βλάβη και κακοποίηση εκτός βέβαια αν ο θύτης ή το θύμα ή ο κατηγορούμενος βρίσκονταν σε θέση απειλής και προκάλεσαν βλάβη στον επιτιθέμενο ή αμυνόμενο με χρήση της αυτοάμυνας και με παρουσία μαρτύρων. 

Επίσης θα πρέπει να λάβουμε αρκετούς παράγοντες υπόψιν κατά τα φαινόμενα βίας ή απειλής διότι εκτίθενται και το θύμα και ο θύτης. Ωστόσο οι νομικές διαδικασίες επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον γνώστη μαχητικών τεχνών διότι θεωρείται εκ του νόμου προνομιούχος των αρετών αυτοσυγκράτησης και αυτοελέγχου.

Ο αθλητισμός και η ενασχόληση με τα μαχητικά αθλήματα βοηθάει στην Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, αυτοπειθαρχίας και της αυτοπεποίθησης. Η ιδέα ότι μπορώ να τα καταφέρω και να πετύχω τον στόχο μου βελτιώνει το επίπεδο νοημοσύνης. Οπότε η βία είναι ένα μακρινό νεφέλωμα που αντικρούεται με τον σωστό τρόπο.

Εδώ θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τις διαφορές, επικίνδυνης σωματικής βλάβης ως και απώλειας ζωής και συναγωνισμού σε επίσημες μάχες πλήρης επαφής σε σχέση με άλλα είδη πολεμικών τεχνών. Κάποια από αυτά όπως u.f.c., m.m.a. pro boxing, pankratio, muai thai boxing είναι  τέχνες που υποστηρίζονται από διάφορες Ομοσπονδίες ανά τον κόσμο και έχουν δικούς τους κανονισμούς. Πρόκειται για επαγγελματικό επίπεδο και οι μαχητές αμείβονται. Δεν είναι ολυμπιακά αθλήματα, οι μαχητές αγωνίζονται επί αμοιβής και γνωρίζουν το μέγεθος των κινδύνων που ελλοχεύουν σε κάθε αγώνα.

Η ερασιτεχνική πυγμαχία ως ολυμπιακό άθλημα υποστηρίζεται από την ΑΙΒΑ (Διεθνής Ομοσπονδία Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας) . Κάθε αγώνας είναι των τριών γύρων επί τριών λεπτών. Υπάρχουν κατηγορίες κιλών και ηλικιών. Ο αθλητής υποχρεούται να φοράει προστατευτική κάσκα, προστατευτικό μασελάκι για την στοματική κοιλότητα, παπούτσια πυγμαχίας, και την κατάλληλη αμφίεση. Η υγεία του αθλητή αποτελεί υψίστη προτεραιότητα.

Να επισημανθεί η διαφορά αθλητή και μαχητή.

 Να ξεχωρίσουμε την διαφορά αθλητή με μαχητή. Ο ένας αγωνίζεται για την ευγενή άμιλλα και υπερτερεί υπέρ δεξιοτήτων και όχι εις βάρος της σωματικής ακεραιότητας του συναθλητή του, ο δε έχει στόχο τη νίκη, χωρίς να αναλογίζεται τον κίνδυνο σοβαρής απώλειας που θα επιφέρει η προσπάθεια του προς τον αντίπαλο.

H σωστή ενημέρωση δεν φράζει το μυαλό μας.

Τα μαχητικά αθλήματα δεν είναι βία!

Είναι τέχνη. Εμπεριέχουν φιλοσοφία και γνώση.

Prof. Κωνσταντίνος Χουρίδης© 2022 Copyright all rights reserved

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2022 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ελπίδα

 Είναι τραγικό να χάνουν τη ζωή τους νέοι άνθρωποι. Όσοι αισθάνονται μόνοι ή έχουν χάσει τα βήματα τους στο μονοπάτι που λέγεται ζωή ή οτιδή...