Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Η Χερσόνησος του Αίμου

 Η σωστή ορολογία σύμφωνα με την παράδοση, οφείλει το όνομα του στο αίμα του τιτάνα Τυφώνα τον οποίο πλήγωσε ο Δίας όταν εξαπέλυσε κεραυνό εναντίον του ή από τον Αίμο, μυθικό βασιλιά της Θράκης.

Χερσόνησος του Αίμου ή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Οι φιλομωαμεθανοί και οι ανθέλληνες αρκέστηκαν στην ορολογία Μπαλκάν γιατί έτσι ίσως φαντάζονταν τον εξισλαμισμό της Νότιας Ευρωπης.
Να μην υπάρχει τίποτε ελληνικό!
Διευκρίνιση (τουρκ. όρου Balkan= οροσειρά)
Είναι σύμπλεγμα βουνών, με υψηλότερη κορυφή τα 2.376 μέτρα , που αρχίζει από τις Σιδηρές Πύλες του ποταμού Δούναβη και καταλήγει στον Εύξεινο Πόντο. Την εξερεύνησαν οι Έλληνες από τη Μυκηναϊκή εποχή οι περιηγητές και γεωγράφοι Ελλάνικος, Εκαταίος, Διονύσιος και Φερεκύδης, έργα των οποίων σώθηκαν μονάχα αποσπάσματα, όμως συστηματική περιγραφή μας έδωσε ο Ηρόδοτος.
Η κάθοδος των πρωτο- Ελλήνων (ινδοευρωπαϊκή φυλή,αρχετυπικός λαός διασποράς ) με μοναδική γλώσσα την Ελληνική άρχισε περίπου το 2500 π.Χ., εξαιτίας του πλεονεκτήματος της χρήσης εξελιγμένων όπλων και του αλόγου. Η αλλαγή της νεολιθικής περιόδου (πλίνθος,εργαλείο λίθος,δρύινοι πάσσαλοι,πηλός,δέσιμο κλαδιών,κεραμική) ,απ τη εποχή του Χαλκού(ορείχαλκος(ψευδάργυρο)-κασσίτερο-μπρούντζος) στην Εποχή του Σιδήρου(Χετταίοι της Ανατολής). Ανάμεσά σε αυτούς και η πρώτη ελληνική φυλή -Αχαιοί- που αποβιβάστηκε στην ελληνική χερσόνησο περίπου το 1800 π.Χ., για να συναντήσει έναν μη Ινδοευρωπαϊκό λαό, τους Πελασγούς(προγόνοι των Ελλήνων). Οι Μυκηναίοι, οι σημαντικότεροι των Αχαιών, ανέπτυξαν στην Ελλάδα έναν από τους πρωιμότερους Ελληνικούς πολιτισμούς της Χερσονήσου περί το 1600 π.Χ. Οι Μυκηναίοι παρήκμασαν κατά την περίοδο της καθόδου των Δωριέων περί το 1100 π.Χ. όταν αποφάσισαν να κατέβουν απο την Πίνδο και την Ορεινή Μακεδονία στην Πελοπόνησσο.
Περί το 1500 π.Χ. εγκαθίστανται στην χερσόνησο οι Θράκες, ένας άλλος Ινδοευρωπαϊκός λαός με τη δική του γλώσσα και έθιμα. Εξαπλώνονται σε περιοχές της σημερινής Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σκοπίων, Σερβίας και Θράκης. Οι Φρύγες, εγκατεστημένοι αρχικά στις νότιες περιοχές αποίκησαν τη Μικρά Ασία, όπου ανέπτυξαν τον δικό τους πολιτισμό.
Σήμερα λέγεται Νοτιοανατολική Ευρώπη !
Εξαιτίας των υποδηλώσεων που προαναφέρθηκαν για τον όρο «Βαλκάνια», πολλοί προτιμούν αντ' αυτού τον όρο Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η χρήση αυτού του όρου ως γεωγραφικού προσδιορισμού αυξάνεται σταδιακά. Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1999 ονομάστηκε Σύμφωνο σταθερότητας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, και η δικτυακή εφημερίδα Balkan Times μετονομάστηκε σε Southeast European Times το 2003.

Η μεγαλύτερη τοξωτή γέφυρα του κόσμου ήταν αυτή του Τραΐανού στις Σιδηρές Πύλες.Η αρχαιότερη γέφυρα του Δούναβη, κατασκευασμένη από τον Απολλόδωρο τον Δαμασκηνό, 103 - 105 μ.Χ., κατ' εντολήν του Τραϊανού, σύγχρονη Σερβία και Ρουμανία




Μὲ τιμή
Κωνσταντῖνος Ε Χουρίδης

Prof. Κωνσταντίνος Ε.  Χουρίδης© 2023 Copyright all rights reserved

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2018-2023 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ελπίδα

 Είναι τραγικό να χάνουν τη ζωή τους νέοι άνθρωποι. Όσοι αισθάνονται μόνοι ή έχουν χάσει τα βήματα τους στο μονοπάτι που λέγεται ζωή ή οτιδή...