Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

εὖ αγωνίζεσθαι

 


αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας και διαβάστε το προσεκτικά

εὖ αγωνίζεσθαι = ευγενής άμιλλα=fair play =  αγωνίζομαι δίκαια με σεβασμό στους κανόνες και με ευγενή συμπεριφορά.

Ας ξεκινήσω με αυτή την καταπληκτική έκφραση, την βίβλο κάθε αθλητή που σημαίνει πάρα πολλά όχι μόνο στον αθλητικό χώρο αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Για να αποκτήσουμε τον απαιτούμενο σεβασμό χρειάζεται πρώτα να αυτοπειθαρχήσουμε, 

δηλ. να σεβαστούμε τον εαυτό μας και έπειτα με την απαραίτητη χρονική σειρά τους κανόνες όπως αρμόζει. (τον ιερό κώδικα (codex) τιμής των μαχητών όλων των μαχητικών τεχνών κάθε φιλοσοφίας και ότι περικλείεται μέσα σε αυτές)). 

Να ενταχθούμε στο ομαδικό πνεύμα της αθλητικής ομάδας που αντιπροσωπεύουμε και να αποτρέψουμε κάθε μη κοινωνική συμπεριφορά εντός και εκτός της ομάδας με τον παράγοντα ψυχραιμία στις αντιπαραθέσεις ως σταθερό "βηματοδότη" πριν την επόμενη κίνηση. 

Αυτοέλεγχος ίσον προταιρεότητα! 

ὅπου γὰρ ἅμιλλα, ἐνταῦθα καὶ νίκη ἔστιν (Αριστοτέλης)

μτφρ.  όπου υπάρχει δίκαιος συναγωνισμός για την υπεροχή υπάρχει και νίκη.

Για το "εὖ αγωνίζεσθαι " ισχύει κάθε αποτροπή στην βία και στην χρήση ουσιών ή άλλων παράνομων μέσων. Είναι η ανιδιοτελής προσπάθεια υπεροχής και επίτευξης της νίκης ενός αθλητή, την πρωτιά στο αγώνισμα με δίκαιη τήρηση των κανόνων και σεβασμό στην κρίση των διαιτητών με τη σωστή συμπεριφορά στον αντίπαλο.  

Αυτό προϋποθέτει πειθαρχία στον εαυτό μας με απόλυτο σεβασμό στην άποψη του συναθλητή μας και εκπαιδευτή μας. Είναι ιδεολογία, είναι ένα σύστημα αξιών , ο αθλητισμός φυσικά,  που υποχρέωσή μας είναι να γίνει τρόπος ζωής.

 Αν το καταφέρουμε , έχουμε πετύχει τη μεγαλύτερη ΝΙΚΗ, την υπεράνω όλων, τον σεβασμό των άλλων προς τον εαυτό μας!

Kωνσταντίνος Χουρίδης

Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2020 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η πειθώ στον εαυτό μας και η μεταστροφή

Η πειθώ η θεότητα του λόγου, η κόρη του Ωκεανού   ειναι είναι ενα δυνατό συγκινησιακό συναίσθημα που πηγάζει απο την εσωτερική ανάγκη της αν...