Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

μάχη


 Για είναι υγιές ένα σώμα πρέπει να ξεκινήσουμε θεραπεύοντας το μυαλό. Μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας πείσει να θεραπεύσετε το κεφάλι του αν πρώτα δε σας προσφέρει για θεραπεία την ψυχή του. Το μεγάλο σφάλμα της εποχής μας είναι πως κατά την θεραπεία του Σώματος οι γιατροί διαχωρίζουν πρώτα την ψυχή από το σώμα Πλάτων 4ος αι. π.χ.

μάχη    March 10, 2014

Ένας μεγάλος δάσκαλος έγραψε το εξής: "η πυγμαχία είναι αξιόλογο άθλημα μόνο τότε όταν οι γροθιές αποτελούν όπλα για τον εκάστοτε αγώνα ο οποίος καθοδηγείται απο την ευγενή άμμιλα και τον ορθό τρόπο του ευ αγωνίζεσθαι. Όταν όμως τον αγώνα καθοδηγεί αποκλειστικά η χονδροειδής φυσική δύναμη τότε παύει να ονομάζεται άθλημα." 

Βέβαια το μαχητικό ένστικτο που διέπει κάθε αθλητή αντικατροπτίζεται μέσω της δεξιότητας των κινήσεων του επιθετικών και αμυντικών και η εκρηξή του, ο θυμός όπως αλλιώς ονομάζεται, η δίψα για την υπεροχή και την νίκη κατευνάζεται εν τω σταδίω και με απόλυτο σεβασμό στους ιερούς κανόνες αυτών.

Για να αποκτήσουμε αρετές όπως την γενναιότητα την μετριοφροσύνη το αγωνιστικό ήθος και μαχητικό πνεύμα απαιτείται γνώση, αγωγή, χαρακτήρας, ήθος και αμείλικτη θέληση.
Ο αυτοέλεγχος, η ψυχραιμία, η αυτοσυγκράτηση, οι γρήγορες αποφάσεις, η υπακοή σε εντολές και κανονισμούς είναι στοιχεία ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου μέσα από τις πολεμικές τέχνες γενικότερα. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν υπόβαθρο την αίσθηση δικαιοσύνης, σεβασμού και κατανόησης των άλλων. Συνεπώς ένα άτομο ψυχικά υγιές με ακέραια δομημένο χαρακτήρα! Οτιδήποτε άλλο διαφορετικό που έχει την κατάληξη ενός ακραίου φαινομένου με κύρια χαρακτηριστικά την βία την πρόθεση τραυματισμού και την κακία ή ακόμη και την προσωπική οργή δεν έχει θέση στο μεγάλο έργο του καθοδογητή(Master) που δεν ειναι τιποτε αλλο απο την διάδοση της τέχνης της ιδέα της αυτοσυγκέντρωσης καθώς και της σωματικής άσκησης (ενδυνάμωσης) και πνευματικής ευεξίας με προτεραιότητα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και θωράκιση του εαυτού μας με θετική ενεργεια.
Η φιλοσοφία στο άθλημα αυτό δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένη με την επίθεση και τα βαριά χτυπήματα αφού "ου γαρ το παίειν και το ετρωσκεσθαι ανδρείαν ενόμιζαν" δηλαδή "ο ξυλοδαρμός και ο τραυματισμός δεν θεωρούνται γνωρίσματα της ανδρείας". Η γύμναση και η άθληση είναι ένα κατόρθωμα. Ένα ευεργέτημα προς τον εαυτο μας. Μια πληρης σωματική αγωγή συμβάλει θετικά στην εξέλιξη της προσωπικότητας. Ένα υγιής σώμα διευρύνει την σκέψη.
Μια μεγάλη αρετή που έχουν το προνόμιο να κατέχουν αυτοί που αυτοπειθαρχούν και γνωρίζουν ότι το "εγώ" δεν είναι μια μεμονωμένη οντότητα αλλά κομμάτι ενός ευρύτερου συνόλου. Έτσι η αυτοεκτίμηση τους αποκτά την σωστή προέκταση που είναι ο σεβασμός, η συμπεριφορά απέναντι σε κάτι που δεν προσβάλλει ή απειλεί την ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα ή την ίδια την ύπαρξή του. 

Kωνσταντίνος Χουρίδης

Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2020 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η πειθώ στον εαυτό μας και η μεταστροφή

Η πειθώ η θεότητα του λόγου, η κόρη του Ωκεανού   ειναι είναι ενα δυνατό συγκινησιακό συναίσθημα που πηγάζει απο την εσωτερική ανάγκη της αν...